15 ianuarie 2025

Parchetul continuă ancheta în cazul agenţiei de turism acuzată că şi-a păcălit clienţii

procurorii fac cercetări pentru infracţiunile de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi delapidare

Dosarul ţepelor cu bilete de avion a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, vizată fiind agenţia de turism Medin Tour, care a avut sediul în zona centrală a Bacăului. Aceasta a fost închisă de Protecţia Consumatorului, după ce, în 2015, dar şi la începutul lui 2016, zeci de clienţi au depus plângere că s-au trezit fără bilete de avion, deşi le achitaseră, cazul fiind prezentat atunci pe larg în cotidianul Deşteptarea.



După doi ani de la sesizarea autorităţilor, procurorii fac cercetări nu doar pentru înşelăciune, aşa cum pornise ancheta la momentul primelor reclamaţii, ci şi pentru alte fapte. „La unitatea noastră se află înregistrată o cauză penală, având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi delapidare.

În această cauză s-a sesizat faptul că, în perioada 2015 -2016, mai multe persoane au fost induse în eroare de către agenţia de turism menţionată de dvs., cu ocazia achiziţionării de bilete de avion pe diverse rute, prin încasarea contravalorii acestora de la clienţi şi emiterea lor către aceştia, fără ca agenţia de turism în cauză să achite sumele aferente către companiile de transport aerian”, se arată într-un răspuns transmis de către Parchetul Tribunalului Bacău.

Anchetatorii spun că au mai descoperit şi alte nereguli. „De asemenea, s-a mai sesizat faptul că fiind emise biletele de avion fictive, nu au fost înregistrate în contabilitatea agenţiei de turism veniturile realizate. Având în vedere stadiul actual al anchetei, în temeiul art. 12 al. 1 lit. e din Legea nr. 544/2001, nu vă putem oferi alte date suplimentare cu privire la activităţile care se desfăşoară în cauză”, se mai arată în răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.
Reamintim că, după câteva luni de la izbucnirea scandalului, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău erau identificate 45 de părţi vătămate.

Sunt oameni care şi-au plătit bilete de avion pentru diferite destinaţii, dar au aflat ulterior că acestea nu ar fi fost rezervate şi că şi-au pierdut banii. Cum nu au reuşit să mai ia legătura cu reprezentanţii agenţiei de turism, s-au dus şi au depus plângeri la Poliţie ori la Protecţia Consumatorului. Dar care este numărul total al păgubiţilor, câţi suspecţi sunt şi care este prejudiciul din dosar se va afla probabil abia după ce cauza va fi trimisă la instanţă spre judecare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img