Psihiatrii trag semnalul de alarma
Peste 200 de medici, asistenti medicali si psihologi au participat la Simpozionul national de psihiatrie gazduit de Bacau in a doua parte a saptamanii trecute. Specialistii in acest domeniu si-au impartasit din exeprienta, dar au atras si atentia asupra raspandirii bolilor psihice si a legaturii dintre cresterea morbiditatii si fenomenele socio-economice.
Simpozionul national de psihiatrie s-a desfasurat anul acesta in Bacau, „unul dintre putinele orase care l-au gazduit, desi nu este centru universitar”, dupa cum a apreciat academician prof.dr. Mircea Lazarescu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Timisoara. Evenimentul a avut ca tema „Coordonate terapeutice in psihiatrie: actualitati si perspective” si a fost creditat cu puncte de educatie medicala continua. Nume cunoscute ale psihiatriei romanesti si-au dat intalnire la aceasta manifestare. Au fost prezentate noutati, realizari si problemele acestei ramuri a medicinei.
Mai multi pacienti, mai multe restrictii
Medicii au prezentat statistici ingrijoratoare. „In perioada 2000-2011, numarul pacientilor nostri s-a dublat, a declarat dr. Carmen Covrig, sefa sectiei Psihiatrie de la SJU Bacau. S-a schimbat si patologia. Daca inainte de 2000, o treime din pacientii nostri erau alcoolici, acum s-a ajuns ca jumatate din ei sa faca parte din aceasta categorie. Desi 90 la suta din cazurile noastre sunt urgente, ni se impun limite la internari.” Prof.univ.dr. Vasile Chirita, de la UMF Iasi, care si-a inceput activitatea odata cu sectia de psihiatrie din Bacau, de la infiintarea careia simpozionul a marcat 35 de ani, a dezvaluit ca psihiatrii din centrele universitare se confrunta cu aceleasi probleme: impuneri de reducere a internarilor, buget limitat, schimbari legislative dictate fara consultarea specialistilor. „Constatam ca nu ne ramane decat liantul stiintific.”
Depresia, boala de pe locul IV
Dintre bolile psihice, depresiile au cunoscut o spectaculoasa crestere. Acum, acestea ocupa locul IV ca morbiditate, dar pana in 2020 vor urca pe locul II. „Cele mai multe sunt legate de factorul social, a precizat prof.univ. Roxana Chirita, de la UMF Iasi. Din totalul persoanelor care se confrunta cu aceasta boala, doua treimi nu se adreseaza medicilor. Duc boala pe picioare. Un fenomen al zilelor noastre este cel al scaderii varstei la care apar depresiile. Tot mai multi copii si adolescenti sufera de depresie, cu manifestari diverse, de la refuzul de a mai merge la scoala sau a comunica, la sinucidere.”
Victimele unor reforme false
Simpozionul organizat in Bacau nu si-a propus sa gaseasca solutia tuturor problemelor care afecteaza activitatea specialistilor, dar a fost un prilej pentru a atrage atentia autoritatilor. Prezent la dezbateri, presedintele Consiliului de Administratie al SJU Bacau, Lucian Sova, a punctat o parte din neajunsurile sistemului sanitar. „Spitalele au fost date in administrare locala, dar se mentin reglementari anacronice, cum ar fi blocarea angajarilor de catre Ministerul Sanatatii. Casa de Asigurari ar trebui sa reprezinte interesele asiguratilor, dar impiedica spitalele sa ofere servicii medicale. Suntem victimele unor reforme false, formale.”
Doina Mincu
„Din punctul nostru de vedere, doua lucruri greveaza societatea de azi: consumul de droguri si plecarea parintilor in strainatate.”
Prof.univ.dr. Vasile Chirita, UMF Iasi
„Familia este coplesita de greutati, societatea la fel. De aceea, in psihiatrie, daca doctorul nu are grija de pacientul lui, cine sa aiba?”
Prof.univ.dr. Roxana Chirita