“Înzăpezitul” martie “a smuls” viața unei mari personalități a contemporaneității, eruditul profesor moineștean Vasile Robciuc trecând în urmă cu o zi în neființă (la 21 martie). Dincolo de acest lucru rămân faptele, rămâne omul… Vasile Robciuc s-a născut la 7 august 1942 în satul bucovinean Părhăuți (comuna Todirești), aflat la 11 km de Suceava.
Absolvent al Facultății de Filologie (secția franceză) a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 1966 devine profesor la Colegiul Național Pedagogic Bacău (fosta Școală Normală ). Din 1970 destinul său se leagă de orașul Moinești, slujind catedra de Limba franceză a Liceului Teoretic “Spiru Haret” până în anul 2007, când a ajuns la vârsta pensionării.
După cum se menționează într-un comunicat “profesorii Liceului Teoretic «Spiru Haret» din Moinești plâng astăzi pierderea unuia dintre cei mai de seamă dintre ei: domnul profesor Vasile Robciuc.
Dincolo de generațiile de elevi care au avut parte de cea mai înaltă formă a limbii literare franceze la predare, colectivul profesoral se înclină cu respect în fața unui confrate care și-a dedicat viața culturii, prin gesturi ce-i garantează neuitarea. Moineștiul îi datorează enorm din punct de vedere spiritual.
Numele extraordinarului nostru profesor va fi veșnic legat în primul rând de realizarea impozantului monument DADA și de Societatea Cultural – Literară «Tristan Tzara» prin care a atras colaboratori de marcă din întreaga lume. Moineștiul a fost așezat astfel pe harta europeană a culturii”.
Profesorul Vasile Robciuc a înființat în anul 1991 Societatea Cultural – Literară “Tristan Tzara” iar din anul 1998 începe să publice “Caietele Tristan Tzara”, ce cuprind mii de pagini cu interesante aprecieri de pe toate meridianele lumii, care-l prezintă pe Samuel Rosenstock ( ce și-a ales pseudonimul Tristan Tzara) , poetul evreu născut la Moinești , care s-a stabilit în Franța, fiind cofondatorul mișcării culturale dadaiste.
În editarea “Caietelor Tristan Tzara” profesorul Vasile Robciuc a avut sprijinul autorităților locale ale municipiului Moinești, care l-au declarat “Cetățean de onoare”. Profesor destoinic Vasile Robciuc a inițiat și manifestarea anuală Simpozionul internațional “Tristan Tzara”.
Vor rămâne scumpe amintiri cum la Sala mare a Judecătoriei Moinești ori în Sala de festivități a primăriei moineștene, sub coordonarea acestui vajnic profesor – Vasile Robciuc erau prezentate comunicări științifice, scenete de teatru, eseuri despre Tristan Tzara, personalități din centrele universitare ale României și invitați de renume din străinătate făcând ca “lumea sa fie mică și admirabilă” la aceste momente pline de înțelepciune și de noblețe culturală. Profesorul Vasile Robciuc a lăsat în urmă nu numai o impresionantă activitate didactică, el a fost și traducător, cercetător și publicist iar în memoria lui Tristan Tzara a realizat mai multe CD-uri și DVD-uri.
Pentru zeci de generații de elevi ai Liceului Teoretic “Spiru Haret” el a fost un profesor model, moineștenii având acum un mesaj trist:” Îngerii să vă primească cu aripile deschise domnule profesor! Plecat dintre noi dar nu de tot… doar într-o altă dimensiune, de acolo de unde veți putea să duceți la bun sfârșit proiectele culturale pe care Dumnezeu vi le va da… Drum lin și strălucitor”.