În literatura realismului socialist, eroul negativ, care se lăcomea la banii adunați cu multă trudă de proletari, era prins de autoritățile vigilente și pedepsit pentru faptele sale.
Morala era că nimeni nu scapă de dreapta judecată a tovarășilor și nimeni nu trebuie să fie lacom ca un capitalist într-un regim de esență socialistă. O astfel de poveste tocmai s-a derulat în capitalista Americă, unde un tânăr și mult prea lacom capitalist a ajuns la închisoare pentru că a vrut să facă prea mulți bani prin metode eminamente capitaliste.
Este vorba despre cazul lui Martin Shkreli, manager al unui fond de investițîi care a avut într-o zi o iluminare. Povestea clasică a unui fiu de imigrant devenit milionar, după cum ne spune Robert Reich. Face primii bani cu un fond de învestiții înființat de el și pariază că prețul acțiunilor unor companii o să cadă.
Se folosește de chaturi de pe Internet ca să atace aceste companii și forțează căderea prețurilor. Dar Shkreli este cunoscut pentru o altă operațiune: înființează un alt fond de investiții și cumpără drepturile intelectuale ale unui medicament numit Daraprim, folosit în tratarea unor boli rare, cum ar fi toxoplasmoza sau SIDA.
Apoi, crește prețul medicamentului de peste 5.000 de ori, de la 13,5 dolari pastila, la 750 de dolari. „Nimeni nu vrea să spună asta, nimeni nu este mândru de asta, dar aceasta este o societate capitalistă, un sistem capitalist și reguli capitaliste”, se apară el de criticii care-i reproșează creșterea prețului.
Chemat în fața unei comisii senatoriale pentru a explică creșterea prețului la medicament, el refuză să răspundă și apoi ii numește „imbecili” pe cei care l-au chestionat. Capitalism, capitalism, dar există niște limite. Dintr-o dată apare o anchetă legată de o pretinsă fraudă asociată cu primul fond de investiții. Martin Shkreli este arestat dar nu înțelege mesajul.
Face mișto de procuror, îi maimuțărește pe ziariștii care-l critică, fiind convins că va scapă de acuzații și va fi din nou liber. Dar, la începutul acestei luni, Shkreli este condamnat pentru fraudă la șapte ani de închisoare și i se confiscă milioane de dolari. «Povestea lui Shkreli este tragică, dar vă întreb: cât de diferit este Martin Shkreli de alte figuri care domină astăzi viața americană, chiar și la cele mai înalte trepte?« – se întreabă Robert Reich.
«Shkreli face tot ce e nevoie pentru a câștiga, indiferent de consecințele suportate de alții. El crede că normele nu i se aplică. Atitudinea lui față de lege este că poate să facă orice atâta vreme cât nu este în mod clar ilegal – și chiar dacă este ilegal, este în regulă dacă poate să scape», mai spune Reich într-un articol în care concluzionează că „America has a Shkreli problem” – America are o problema de tip Shkrelli.