22 decembrie 2024

Moda urgentelor false

Ambulantele fac mii de kilometri de pomana

Ambulantele parcurg lunar mii de kilometri prin judet raspunzand unor solicitari nejustificate. Ipohondri, persoane cu afectiuni psihice, farseuri sau chiar rautaciosi pusi pe razbunare trimit echipajele pe drumuri. Acestia consuma inutil bugetul Serviciului Judetean de Ambulanta si pun in pericol viata celor care au cu adevarat nevoie de ajutor.

Ambulantele sunt frecvent puse pe drumuri in urma unor solicitari nejustificate. Cazurile pentru care echipajele pier timp si consuma combustibil ar putea fi rezolvate in cabinetele medicilor de familie. In luna iulie, de exemplu, Serviciul Judetean de Ambulanta Bacau a raspuns unui numar de 4111 solicitari. “Doar 1107 au avut cod rosu, de urgenta majora, ne-a declarat dr. Sorin Enescu, managerul Serviciului Judetean de Ambulanta. Din celelalte, macar jumatate ar fi putut fi rezolvate in cabinetele medicilor de familie. Vorbim despre cazuri care nu pun viata in pericol, o colica renala, de exemplu, o lombosciatica.” Pacientii apeleaza numarul de urgenta 112, unde se face o triere a solicitarilor. “De multe ori, acestea par justificate, dar la fata locului se dovedeste ca nu sunt asa, a explicat dr. Enescu. Trierea nu poate fi drastica. Ar fi periculos.” Odata ajunse la pacient, echipajele sunt nevoite sa-l transporte la cel mai apropiat spital. Asistentul nu are voie sa rezolve cazul la fata locului. Din acest motiv, unitatile si compartimentele de urgenta sunt supraaglomerate de cazuri usoare. “Daca nu am avea deficit de medici, am rezolva un mare numar de cazuri la locul solicitarii.”

Boschetari si “intreprinzatori”



Uneori pacientii sunt doar speriati de simptome si nu mai au rabdare sa-si astepte medicul de familie. Alteori se folosesc pur si simplu de ambulante pentru a ajunge la spital, desi nu au o urgenta medicala. Este celebru cazul unui bacauan care a sunat la 112 si a pretins ca este bolnav pentru a fi transportat la spital, unde urmarea sa-si viziteze un nepot internat. Cei mai frecventi clienti ai ambulantelor transformate in taxi sunt persoanele fara adapost. Acestea apeleaza numarul de urgenta si pretind ca sunt bolnavi pentru a fi transportati de la adapostul de noapte din Gheraiesti. Acestia primesc si o consultatie la Urgenta, dupa care pornesc prin oras. Nu lipsesc nici glumele proaste din partea unor persoane care cer ajutorul Serviciului de Ambulanta. Cand ajung la adresa indicata, echipajele constata ca a fost vorba despre farse ori chiar despre razbunari.

Bani cheltuiti si vieti puse in pericol

In urma cu cativa ani, conducerea Serviciului de Ambulanta a incercat sa descurajeze aceste practici. S-a cerut chiar si sprijinul politiei, dar vinovatii nu au fost gasiti. Chemarea nejustificata a ambulantei inseamna un consum inutil de bani si de timp pretios pentru cei a caror viata este in pericol. Managerul SJA crede ca ar trebui regandit sistemul asigurarilor sociale de sanatate. O alta cale pentru reducerea solicitarilor nejustificate este infiintarea centrelor de permanenta. In judetul Bacau s-au deschis doua, la Stanisesti si Ghimes- Palanca. Conducerea SJA se asteapta la o reducere a apelurilor din aceste zone.
Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img