26 decembrie 2024

Ucis de maioneza

Bolile digestive, tot mai agresive

Aproape 7.000 de persoane au fost diagnosticate in aceasta vara cu o afectiune digestiva. Multe dintre ele au necesitat spitalizarea. Deoarece a refuzat sa mearga la medic, un adult a decedat. In sectia de Boli Infectioase a Spitalului de Pediatrie au fost internati sute de copii.

Un barbat din Cleja a decedat fiindca a refuzat sa se prezinte la medic desi avea simptome de toxiinfectie alimentara. “Toata familia, formata din 6 persoane, s-a imbolnavit, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica. Au declarat ca au mancat legume cu o maioneza preparata cu oua de rata. Initial, doar mama si trei copii au ajuns la Urgente. Tatal si o fiica au refuzat sa mearga la spital, desi aveau simptome acute. Barbatul a decedat. Abia atunci s-a dus la spital si fiica.” DSP monitorizeaza focarele de boli infectioase digestive. In ultimele zile au intrat in evidenta sa patru persoane pe care le-a adus pe patul de spital casul cumparat direct de la stana. Un alt focar de toxiinfectie alimentara s-a inregistrat intr-o familie cu 3 persoane. Toate au ajuns la spital dupa ce au mancat peste pe care nu l-au consumat imediat dupa preparare si l-au tinut in conditii nepotrivite pentru temperaturile de vara. Caldurile mari si nerespectarea masurilor universale de igiena au facut ca la medicii de familie ori la spitale sa ajunga un numar din ce in ce mai mare de persoane care au acuzat probleme digestive. Numai in aceasta vara, in judetul Bacau au fost diagnosticate cu enterocolite ori boli diareice acute aproape 7.000 persoane. Cele mai multe cazuri s-au rezolvat cu tratament la domiciliu sau in spitale, insa au fost si situatii grave, incheiate tragic.

Curatenie si atentie la etichete



Cum era de asteptat, mai mult de jumatate dintre acestea sunt copii. La Spitalul de Pediatrie in ultimele trei luni au fost internati pentru o perioada mai indelungata peste 200 de copii. Alti 50 au beneficiat de spitalizare de zi. La acest spital s-au prezentat, insa, mult mai multi pacienti cu simptomatologie specifica unei boli digestive, dar internarea au impus-o doar cazurile care erau in stare mai grava. "Aceste cazuri au fost forme moderate spre grave, care au prezentat si patologie de insotire cum ar fi deshidratarea, cu dezechilibre hidroelectrolitice, ne-a spus dr. Aurelia Taga, managerul Spitalului de Pediatrie. Ele au impus perfuzie de reechilibrare, tratament specific si regim dietetic. Au fost si copii cu tratament la domiciliu si care au fost monitorizati. Pentru ca vara se circula foarte mult ii sfatuim pe parinti sa respecte cu rigurozitate regulile de igiena, care au in vedere, in primul rand, spalarea mainilor si a legumelor si fructelor. Sa pastreze alimentele corespunzator, sa-i hidrateze pe copii corect si sa evite aglomeratiile." Medicii ii sfatuiesc pe adulti sa fie foarte atenti la termenul de valabilitate al produselor alimentare pe care le cumpara, chiar daca sursa este autorizata si cu o buna reputatie. In cazul in care gasesc produse expirate sau cu aspect modificat, clientii trebuie sa anunte autoritatile sanitare si Protectia Consumatorului.
Elena Tintaru
Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img