Sâmbătă, 10 martie, de la ora 10.00, la Teatrul Municipal „Bacovia” şi-au dat întâlnire membri ai Forumului Democrat German din România – Regiunea Extracarptică (organizaţie care reuneşte comunităţile de etnie germană din Bucovina, Iaşi, Bacău, Ploieşti, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi până în Banat), la prima ediţie a manifestării „Primăvara culturală Germană”.
În foaierul teatrului a avut loc, în prima parte, vernisajul a două expoziţii, una de pictură naivă a artiştilor Doina şi Gustav Hlinka din Reşiţa, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România şi ai Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, cunoscuţi mai ales în zonele unde trăiesc comunităţi germane, dar şi în Germania, şi o alta de fotografie – „Universul înaripatelor”, al cărei autor este dr. Klaus Fabritius, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatică.
„Primăvara culturală germană” a beneficiat de prezenţa ataşatului pentru cultură şi presă al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, Laura Grunewald, care a adresat un mesaj din partea ambasadei, itinerând şi bunele relaţii dintre cele două ţări, mai ales în plan cultural, precizând că germanii din România sunt alături de poporul român acum când sărbătoreşte 100 de ani de la Unirea din 1918. De asemenea, reprezentantul ambasadei a felicitat cele două forumuri pentru organizarea acestei manifestări foarte importantă pentru continuarea şi promovarea tradiţiilor culturale ale germanilor din Regiunea Extracarpatică. Din partea Consiliului Judeţean Bacău a fost prezentă Ramona Florea, care a prezentat mesajul preşedintelui CJ Sorin Braşoveanu:
“Vă felicităm pentru această iniţiativă şi pentru că aţi ales Bacăul la această primă ediţie. În Bacău trăieşte o importantă comunitate de etnie germană, stabilită aici de foarte mulţi ani, care a contribuit şi contribuie substanţial la viaţa socială, economică şi culturală a judeţului Bacău. Pentru că sunteţi reprezentanţi din mai multe judeţe ale ţării, de la Ambasada Germaniei în România, doresc să vă adresez invitaţia de a colobora în continuare, la nivel instituţional, dar şi la nivel personal, pentru noi fiind foarte important sensibilizarea investitorilor de etnie germană, a Germaniei, astfel ca relaţiile noastre să devină şi mai trainice. Vă felicit încă o dată şi doresc succes manifestării dumneavoastră care a devenit, iată, şi a noastră”, a spus RamonaFloarea. În partea a doua, pe scena teatrului au evoluat mai multe formaţii artistice de muzică, dansuri şi corale, cât şi a unor solişti vocali şi instrumentişti.
Gazdă şi prezentatoare totodată a spectacolului din cadrul „Primăverii culturale germane”, Carmen Cobliş, director executiv al Forumului Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatică, a declarat pentru ziarul „Deşteptarea”: „Bacăul este una dintre filialele mari ale organizaţiei noastre, este un forum judeţean, deoarece mai are trei subfiliale la Buhuşi, Moineşti şi Oneşti, şi de aceea am ales Bacăul pentru prima ediţie.
De asemenea, am avut în vedere că de-a lungul anilor filiala de aici, preşedintele ei, Marinel Todaşcă, au demonstrat că există potenţial artistic şi de oganizare. De altfel, multe filiale, mulţi artişti au mai fost aici, au mai colaborat cu filiala, cu artiştii din Bacău. Am invitat la „Primăvara culturală germană” peste 10 formaţii artistice de copii, tineret şi maturi din mai multe judeţe ale ţării, formaţii premiate la concursuri şi festivaluri din ţară.
De aici, peste două săptămâni, vom fi la Moineşti, invitaţi de primarul municipiului, dl Valentin Vieru, care este şi dumnealui prezent astăzi aici, iar la începutul verii vom organiza, la Târgovişte, o întâlnire mai mare, menită, la fel ca toate celelalte, să întărească legăturile dintre filiale, comunităţi şi oameni. Suntem mai puţini acum, mai ales în Regiunea extracarpatică, însă suntem animaţi de sentimente trainice de prietenie, de respect faţă de comunitatea majoritară, cu care am trăit şi trăim împreună”, a încheiat Carmen Cobliş.
Spectacolul a fost deschis de copiii de la „Ineluş” (coordonator Simona Baicu) şi de formaţia corală „Alegria” (coordonator prof. Elena Popa), urmate de Zwei mal Zwei(2×2) – Bacău, “Donaustimmen” (Vocile Dunării), din Galaţi, ”Enzian” (Genţiana), din Iaşi: Bianca Zavate, Cătălin Moţei şi “Sonnenschein” (Rază de soare), din Moineşti, Edelweiss (Floare de colţ) şi ,,Harmonie” (Armonia), din Piatra Neamţ, formaţii care s-au buicurat de succes, fiind aplaudate de sutele de spectatori prezenţi, atât germani cât şi români.
După amiază, oaspeţii au vizitat Casa Memorială „George Enescu” de la Tescani, unde a avut loc şi un concert susţinut de prof. Ştefania Vasiliu Olaru şi prof. Doru Sascău.
Evident că am solicitat şi opinia preşedintelul FDG, Filiala Bacău, Marinel Todaşcă: „Pentru noi, pentru mine este o mare realizare această manifestare, chiar dacă suntem un forum mai mic, însă cu oameni cu suflet şi inimi mari, deschişi spre colaborare. Am invitat aici din toată regiunea, şi nu numai, artişti plastici, formaţii artistice, care, toate la un loc, demonstrează că comunitatea germană este vie şi în continuă mişcare. Ziua se va încheia la Tescani, la Centrul Cultural „George Enescu”, unde dorim să arătăm că şi judeţul Bacău are aşezămimte culturale deosebite, de mare valoare sentimentală, arhitecturală şi artistică, iar dumneavoastră, ziarului „Deşteptarea”, vă mulţumim că ne-aţi sprijinit la această acţiune, aşa cum aţi făcut de fiecare dată.”.”
Seara, oaspeţii din toată ţara vor fi invitaţi la o cină prietenească, la un restaurant reprezentativ pentru Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.