14 noiembrie 2024

Formula saraciei in spitale: Restrictie la internari si taieri de drepturi pentru angajati

Clasificarea spitalelor pe criterii de competenta a fost avantajoasa pentru unele si dezastruoasa pentru altele. Gradul obtinut le-a adus spitalelor mari din judet mai multi bani decat anul trecut sau in primul semestru din 2011, in timp ce Spitalul de Pediatrie, de exemplu, este nevoit sa stranga cureaua.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau a impartit pentru prima data bugetul pentru spitale cu ajutorul unei formule de calcul in care un factor determinant este gradul obtinut de acestea la clasificare. Metoda a relaxat oarecum situatia financiara in cazul unora dintre spitale, dar a impus solutii de austeritate in cazul altora. Spitalul Judetean de Urgenta, cu gradul III de competenta, a primit un buget lunar care nu ii acopera necesarul, este sub media de anul trecut, dar ceva mai consistent decat in prima parte din 2011, cand unitatea sanitara a fost nevoita sa restrictioneze drastic internarile. Suma lunara pentru perioada urmatoare este de 6 milioane de lei, iar un minim necesar ar insemna inca 500.000 de lei. Spitalizarea va fi in continuare decisa pe criterii stricte.



Intre nemultumire si intelegere

La Spitalul Municipal Onesti, bugetul de 2,7 milioane lei pe luna acopera “strictul necesar, a declarat directorul economic Elena Butnarus. Era nevoie de mai mult, dar formula aplicata atat a dat.” Din aceasta suma, 58% va acoperi cheltuielile salariale. Spitalului onestean i-a fost redus, prin protocolul incheiat cu CJAS, si numarul de internari. Pentru a se incadra in fonduri, spitalul va putea interna doar 1640 de pacienti pe luna, fata de media de 1920, in 2010. “Noi avem capacitate mult mai mare de internare, dar ne-a dezavantajat faptul ca avem un indice de complexitate a cazurilor mai mare decat anul trecut, a precizat directorul economic. Cu alte cuvinte, se pedepseste performanta.” Pentru Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, finantarea este “un pic mai buna decat in primele luni ale anului”, potrivit directorului financiar contabil Oana Gaman. La spitalul din Buhusi, situatia este “satisfacatoare, fiindca trebuie sa intelegem situatia generala din tara”, crede managerul Gabriel Drug.

Spitalul de Pediatrie, la limita de avarie

Situatia financiara a Spitalului de Pediatrie este destul de ingrijoratoare. In semestrul in care am intrat din acest an, spitalul va primi lunar 1.050.000 lei fata de cel putin 1.200.000 lei cat are nevoie pentru a fi pe linia de plutire. "Deocamdata, suntem cam la limita de avarie, ne-a spus dr.Aurelia Taga, managerul spitalului. Problema este ca dintr-o suma mai mica trebuie sa alocam cheltuielilor de personal obligatoriu cel mult 70 la suta. Aceasta proportie de 70 la suta din bugetul de la Casa de Sanatate ne limiteaza foarte mult. Bonurile pe luna mai nu le-am dat si cred ca nici in perioada urmatoare nu vom avea de unde sa le acordam." Pentru a acoperi drepturile salariale ale angajatilor si a achita impozitele si contributiile de asigurari sociale aferente Spitalului de Pediatrie ii trebuie lunar 860.000 lei. Judecand dupa bugetul lunar de 1.050.000 lei, cheltuielile de personal ar trebui reduse la 735.000 lei, ca sa se incadreze in 70 la suta. Conducerea spitalului spera, totusi, sa mai aduca si alti bani. Inca nu a incheiat contractul pentru serviciile medicale din ambulatoriu (policlinica) si laboratorul spitalului. Aceasta ar insemna in plus, lunar, aproximativ 70.000 lei. Dar tot nu ar atinge strictul necesar, pentru ca ar aduna astfel un total de 1.120.000 lei fata de 1.200.000 lei, cat ii trebuie.
Doina Mincu
Elena Tintaru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014