Femeia, în vârstă de 76 de ani, dintr-o comună din apropierea municipiului Bacău, a fost adusă la camera de gardă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău la jumătatea lunii februarie.
Avea leziuni cutanate pe o suprafaţă destul de mare a corpului, iar medicii i-au pus diagnosticul de sindromul Stevens Johnson, o afecţiune extrem de rară chiar şi în lume (un caz la un milion de locuitori/an, cu o rată de mortalitate de 30 – 35 la sută), care afectează pielea, se manifestă ca o arsură de gradul II şi ajunge să cuprindă tot corpul, inclusiv mucoasele. Practic, se poate vorbi de un mare ars.
Imediat ce pacienta a ajuns la spitalul din Bacău, medicii i-au stabilit schema de tratament şi cu o îngrijrire permanentă şi atentă au reuşit să rezolve cu succes şi acest caz.
„Pacienta a fost externată, zilele trecute, cu stare generală bună, cu leziunile cicatrizate în proporţie de 90 la sută, cu recomandări de îngrijire la domiciliu până la vindecarea completă şi control periodic în Policlinică. A răspuns foarte bine la tratament, fiind o persoană pozitivă, luptătoare, totul a mers ca la carte şi în 14 zile era vindecată. A avut parte în spital de tot ce a trebuit”, a declarat dr. Radu Niţă, medic primar chirurgie plastică, din cadrul SJU Bacău.
Doctorul spune că a avut încredere încă de la început că va fi bine, iar acest optimism i l-a transmis şi bolnavei, dar şi colectivului medical al Secţiei de Chirurgie Plastică, implicat în tratarea cazului.
Timp de un an, pacienta va trebui să aplice pe piele creme speciale şi se va prezenta periodic la control medical în ambulatoriu.
Cauza apariţiei sindromului Stevens Johnson nu poate fi determinată cu exactitate. De obicei, acesta apare ca o reacţie alergică la unele medicamente sau infecţii şi debutează cu febră, cefalee, tuse şi crampe musculare, după care apare eritemul pe faţă şi torace.
În cazul acestei femei, se pare că afecţiunea s-ar fi declanşat în urma administrării unui medicament.