5 noiembrie 2024

Purim – cea mai veselă sărbătoare evreiască

Evreii băcăuani celebrează timp de trei zile, începând cu 28 februarie, slujbe religioase, muzică şi voie bună, una dintre cele mai importante dintre sărbătorile lor, Purim. Povestea Purimului, care a avut loc acum 2300 de ani, are la bază salvarea evreilor în Imperiul persan, de la nimicirea plănuită de Haman, marele vizir al regelui Ahaşveroş. Această zi a fost sortită pierii poporului evreu, dar întâmplare fericită, poporul evreu a triumfat.

„Termenul «purim» vine de la cuvântul «pur» care înseamnă «sorţi», cu referire la zarurile aruncate de Haman, pentru a stabili, nu dacă îi va nimici pe evrei, ci data când va avea loc acest odios masacru. Poporul evreu sărbătoreşte timp de trei zile Purim, a început pe 13 Adar (28 februarie), astăzi are loc o slujbă de Minha (de după amiază), la care eu, ca preşedinte, voi lectura împreună cu toţi cei prezenţi Meghilat Ester (Cartea Sfântă), în original, de pe papirusul în formă de sul. Şi mâine, va fi zi de post, aşa cum a ţinut regina Ester, pentru salavarea evreilor.



Un reprezentant al comunităţii va vorbi despre semnificaţia şi importanţa acestei sărbători”, ne-a spus Brif Hainrich, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Bacău. Îmbrăcaţi de sărbătoare, cu frumoase măşti, copii din Corul “Shalom” au interpretat mai multe melodii evreieşti, specifice acestei sărbători. Împreună cu comunitatea evreiască, la sărbătoarea de Purim au participat şi invitaţi de la comunităţile germană, romă şi armeană.

Seara s-a încheiat cu Seuda- masa festivă, cu preparate casher, pe bază de peşte, lactate, legume şi fructe, un pahar de vin şi, bineînţeles, cu humăntaşi, adresându-se urarea Purim Sameah! Purim Fericit!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri