Manager al unei școli private în Călărași, dar și al unui atelier pentru preșcolari și școlari în București, Oana Moraru este învățătoare și profesor de Limba română și engleză, absolventă a Liceului Pedagogic București și a Facultății de Litere, Universitatea București.
Are o experiență de 20 de ani în învățământul privat și a sprijinit zeci de școli și grădinițe în procesul de autorizare și acreditare, încă din anul 2000. A format și consiliat echipe de profesori și educatori, a alcătuit oferte educaționale, programe alternative și sisteme de monitorizare a progresului școlar.
Pe 24 februarie, sâmbătă, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Oana Moraru a susținut un seminar de patru ore despre parenting: „Dialogurile Transformării” – Noua pedagogie a minții și a inimii pentru părinți și dascăli. Au participat profesori – educatori, învățători și cadre didactice, atât din învățământul gimnazial, cât și liceal din Bacău, Neamț, Vrancea, Suceava, Vaslui, Tulcea, Galați și Brașov.
Întrebări la care se caută răspunsuri
Cum își găsesc copiii drumul în viață? Cum se construiesc motivațiile adevărate, nevoia de a afla și bucuria de a face lucruri importante în viață ? Cum observ, aflu și onorez particularitățile copilului meu? Cum evaluez cine e copilul meu și încotro se îndreaptă el? Ce pot face eu, ca părinte, și ce pot face profesorii pentru devenirea lui? Cum suplinesc acasă ce nu reușește școala?
Ca profesor, cum sprijin o generație de copii, uneori, insuficient susținută de familie? Sunt doar câteva dintre întrebările la care s-a căutat un răspuns la această întâlnire. O întâlnire bine organizată, cursivă, activă și interactivă.
„Vă vorbesc ca om la clasă, căruia i-a trecut prin mână generații de copii. Am fost și educator, și învățător, și apoi și profesor diriginte pentru aceiași copii, de la grădiniță până au terminat liceul. Este pentru mine o experiență de viață, că i-am văzut cum cresc, cum se dezvoltă, cum evoluează. Vin în fața dumneavoastră cu experiența mea de peste 20 de ani în clasă, cu intuiția și cunoașterea deopotrivă a sute de studii și cercetări despre psihologia copilului și managemetul învățării autentice”, s-a adresat publicului Oana Moraru.
A fost o întâlnire bazată pe întrebările celor prezenți, pe intervențiile lor directe și spontane, pornind de la convingerile sau conflictele sufletești pe care le au ca profesori sau părinți în fața noilor generații de copii. Oana Moraru a vorbit despre direcția care trebuie trasată copilului (lasă-l să-și găsească vocea interioară), despre cum trebuie să observi, de când e mic, preferințele de joc ale copilului pentru că de acolo va porni misiunea lui în viață (despre cum trăiește în propriul corp), despre cum poți afla care este „felia” cea mai activată a inteligenței sale (inteligența are mai multe fețe și căi de receptare sau productivitate în lume), despre tipul de personalitate, despre emoțional (dă-te trei pași în spate și acceptă cine este copilul tău), despre viziunea proprie în educație, despre cum se integrează intelectul, inima și corpul la un loc, despre cum se dezvoltă reziliența, atenția, autocontrolul. „Secretul educației este consecvența”, a mai spus Oana Moraru. Felul în care îi vorbești devine vocea lui interioară, și, să nu uităm, că de mic, copilul are propriul sistem de navigare.
Scopul seminarului: transformarea de mentalități
Evenimentul a îmbinat întrebările directe ale participanților, încă de la început, s-au prezentat tehnici și strategii pedagogice pentru integrarea gândirii, a emoției, a corpului și a spiritului în dezvoltarea copiilor, acasă și la clasă.
Oana Moraru este în prezent într-un turneu prin mai multe orașe cu acest seminar prin care vrea să educe cât mai mulți părinți și profesori, scopul final fiind transformarea mentalității românești despre educație prin condiționare (înveți pentru că așa trebuie), pentru a ajunge la educația prezenței și a validării spiritului fiecărui copil (copilul învață cu plăcere). Finalitatea acestui demers este revoluționarea educației românești și ieșirea din mentalitatea de secol XIX în privința educației, prin crearea unei mase critice de părinți și dascăli transformați spiritual și profesional.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.