19 ianuarie 2025

Omul care nu era providențial

Alberto Fujimori a fost considerat un om providențial în Peru, președintele care a rezolvat problemele economice ale țării și care a învins gherilelele Sendero Luminoso.

Povestea emigrantului devenit președinte și care pune țara pe picioare s-a dovedit, însă, prea frumoasă ca să fie adevărată.



După ce a condus țara timp de 10 ani, Fujimori fuge în Japonia, de unde demisionează prin fax. Totuși, Parlamentul țării nu-i acceptă demisia, preferând să-l demită. Justiția peruviană îl acuză de crime împotriva umanității și corupție.

Timp de cinci ani, Alberto Fujimori, fostul președinte providențial al țării, evita justiția, însă în 2005 este arestat în Chille și extradat în Peru, unde încep procesele.

În ciuda faptului că două treimi dintre peruani considerau încă mandatul lui Fujimori ca fiind unul de succes, fostul președinte începe să fie condamnat.

Primește întâi șase ani pentru percheziții și confiscări ilegale. Fujimori ceruse polițiștilor să pătrundă ilegal în locuința soției șefului serviciului de informații, de unde au fost confiscate înregistrări video în care acesta apărea mituind proprietari de televiziuni și politicieni din Opoziție. Vladimiro Montesinos, șeful Servicio de Inteligencia Nacional , a spus, din închisoare, că nu făcea decât să execute ordinele președintelui Fujimori.

Fostul președinte primește, apoi, 25 de ani de închisoare pentru rolul său în crearea «Grupo Colina», un detașament de execuții, vinovat de mai multe răpiri și masacre în anii ’90. «Grupo Colina», aflat în subordinea lui Fujimori, avea rolul să intimideze membrii sindicatelor sau ai partidelor care criticau Guvernul, și pentru asta nu se sfiau să recurgă a crime. Sunt cunoscute trei masacre principale în care au fost ucise 34 de persoane. Fujimori a fost declarat vinovat de crimă, tortură și de răpire.

El mai primește, apoi, șapte ani și jumătate pentru delapidare: i-a plătit 15 milioane de dolari din bugetul de stat șefului serviciului de informații, Vladimiro Montesinos.

Alți șase ani de închisoare îi primește pentru mită și pentru ascultarea ilegală a telefoanelor ziariștilor, oamenilor de afaceri și opozanților politici.

A stat la închisoare din 2005, de când a fost extradat din Chille până anul trecut, când a fost grațiat din motive umanitare, având 79 de ani.

Zilele trecute, însă, o instanță din Lima a anunțat că Fujimori trebuie judecat din nou, într-un caz legat de uciderea a șase țărani în 1992. Este vorba despre o altă acțiune a «Grupo Colina».

Procurorii cer o nouă pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Fujimori, pe care îl acuză de răpiri, omucideri şi asociere cu un grup infracţional organizat.

Justiția a anunțat deja că grațierea din motive umanitare de anul trecut nu se aplică și în acest caz.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img