14 noiembrie 2024

Birocratii din SJU Bacau, injumatatiti de guvernanti

Lovitura pentru conducerile spitalelor

Comitetul director al Spitalului Judetean de Urgenta va trebui redus de la sase membri la patru. Va fi diminuat considerabil si personalul TESA si se vor face reduceri si in randul angajatilor de la serviciul tehnic. Spitalul Judetean va trebui sa ajunga de la 67 posturi TESA la 34, cifra in care este inclus si comitetul director.

Noul normativ de personal promovat de catre Ministerul Sanatatii pentru spitale va afecta in mod cert conducerea, personalul TESA si angajatii de la serviciul tehnic. Astfel, spitalele cu 151 pana la 400 de paturi vor trebui sa aiba numai 18 angajati ca functionari la sectorul administrativ. Concret Spitalul de Pediatrie, de exemplu, nu trebuie sa aiba mai mult de 18 salariati ca personal TESA. Un spital cu 401 pana la 800 paturi, cum este Spitalul Municipal Onesti, va trebui sa aiba cel mult 27 angajati la serviciul administrativ. In fine, spitalul cu peste 800 de paturi nu va avea mai mult de 34 de posturi administrative. Daca spitalul care are pana in 400 de paturi va avea in comitetul director trei membri, atat cel care are intre 401 si 800 paturi, cat si cel cu peste 800 de paturi, cum este Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, nu vor putea avea mai mult de patru persoane in comitetul director. In prezent, Spitalul Municipal Onesti are un comitet director format din cinci membri, adica managerul, directorul medical, directorul financiar-contabil, directorul de ingrijiri medicale si directorul administrativ. Spitalul Judetean are un comitet compus din manager, director medical, director financiar-contabil, director de ingrijiri medicale, director administrativ si director de resurse umane. Asadar, la ambele spitale comitetul director va trebui redus cu unul respectiv doi directori.

„Va fi greu sa facem fata atributiilor de serviciu“



Dar noul normativ nu vizeaza restructurarea numai a conducerii, ci si a personalului administrativ si tehnic. Fiecare spital, indiferent de numarul de paturi, va trebui sa aiba numai cate un consilier juridic. iar in sectorul intretinere cladiri si instalatii va avea un muncitor la 145 paturi. Spitalul de Pediatrie, care dupa reducere va avea 199 paturi, va trebui sa aiba un post si un sfert de muncitor la intretinere. Practic, aici vor disparea din schema opt posturi numai de la TESA. Conducerea spitalului afirma, insa, ca nu va trebui sa dea oameni afara. “Avem posturi care s-au vacantat prin pensionarea celor care le-au ocupat si se mai elibereaza altele tot prin iesirea la pensie, ne-a spus Norina Pagu, directorul financiar-contabil al spitalului. Vom redistribui o parte din personal pe alte posturi pe care normativul ne permite. “ Dar chiar si asa va fi destul de dificil pentru personalul ramas. “Am mai transformat posturi de sefi de birou si de serviciu in sefi de compartiment, dar este destul de greu sa faci fata atributiilor cu 18 oameni la administrativ, din care trei sunt in comitetul director”, a mai spus directorul financiar-contabil. In ce il priveste, Spitalul Judetean de Urgenta are acum 67 de angajati TESA si 154 muncitori (personal tehnic, instalatori, electricieni, zugravi, paznici etc.). La acest spital personalul TESA va trebui sa numere 34 angajati fata de 67. Deocamdata, nu s-a facut nicio evaluare a situatiei. “In momentul in care normativul va intra in vigoare ne vom conforma, ne-a spus Natalia Jicmon, director de ingrijiri medicale al SJU. Vom analiza noul normativ si ne vom face calcule.” Conducerea Spitalului Municipal Onesti este, insa, destul de optimista. “La administrativ nu este o problema pentru noi, deoarece acum avem angajate 28 de persoane”, ne-a spus dr. Iuliu Ionas, directorul medical al Spitalului Onesti. Acesta va trebui, totusi, sa renunte la un salariat de la TESA si, mai mult ca sigur, la un numar mai mare de posturi de la serviciul tehnic.

Elena Tintaru

Primarul cauta manager pentru spital

Consiliul Local Buhusi a preluat Spitalul Orasenesc. Preluarea, realizata de o comisie speciala, „este insa una conditionata”, ne-a explicat primarul Ionel Turcea. in Protocol se precizeaza faptul ca toate datoriile institutiei de pana la 30 iunie nu vor fi achitate de administratia locala buhuseana. De asemenea, este facuta precizarea conform careia decontarea tuturor serviciilor „strict sanitare” trebuie realizata, si de aici incolo, de Casa de Sanatate. Managerul spitalului buhusean a demisionat de mai mult timp. Managementul este asigurat de directorul medical si contabilul sef. Potrivit legislatiei, numirea managerului spitalului este, in exclusivitate, un atribut al primarului. „in cateva zile, spitalul va avea manager. Va fi un om care va rezolva problemele, nu va veni in fiecare zi la mine ca sa-mi spuna ca nu are bani pentru hrana, pentru medicamente etc. Voi gasi un asemenea om”, ne-a spus primarul. Pentru finantarea spitalului va fi necesara, anual, o suma de cel putin 7 miliarde de lei vechi, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din valoarea bugetului local buhusean. (I. Fercu)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014