22 ianuarie 2025

„Explozie” la pompele de carburanți

– prețurile în benzinării sunt mai mari cu 3 la sută față de începutul anului

Băcăuanii care și-au alimentat mașinile în stațiile de carburanți au putut observa cu ușurință creșteri de prețuri la pompe. Astfel, în doar două săptămâni, prețurile carburanţilor au crescut cu 3%. Mai exact, prețul benzinei a crescut, în medie, cu 16 bani pe litru, iar cel al motorinei, cu 15 bani pe litru.



De exemplu, acum, în stațiile Peco din Bacău, deținute de OMW Petrom, compania cu cea mai dezvoltată rețea de benzinării, un litru de benzină de 95 costă 5,30 de lei, iar unul de motorină obișnuită, 5,40 de lei. Interesant e că, de regulă, cei care își făceau plinul la mașină se bucurau de clasica reducere de weekend, de 6 bani pe litru, însă la pompă au constatat că prețul e mai mare și decât cel din timpul săptămânii.

La data de 1 ianuarie, preţul mediu la benzină era de 5,16 lei pe litru, iar preţul mediu al motorinei de 5,27 lei pe litru. Ca titlul de comparație, în urmă cu exact un an, în ianuarie 2017, urmare a eliminării taxei de 7 eurocenţi pe litru, concomitent cu scăderea TVA, de la 20 la 19 la sută, în Bacău, benzina obișnuită se vindea cu 4,76 de lei, iar motorina cu 4,73 litrul.

Ce-a fost și…ce va urma?

De altfel, în ultimele șase luni, prețul petrolulului a crescut cu peste 50%, ajungând în prezent la 70 de dolari barilul, un nivel maxim al ultimilor trei ani. Scumpirea vine pe fondul cererii mai mari (rezervele de petrol ale Statelor Unite s-au redus, anul trecut, iar cererea a crescut, în prezent, pe fondul iernii extrem de reci din nord-estul Americii) şi a tensiunilor geopolitice (crizele politice din Venezuela şi Iran).

Or, aceste creșteri au angrenat o scumpire a carburanţilor la pompă, evident, și pe fondul taxelor mai mari aplicate acestor produse. Să ne aducem aminte, astfel, de majorarea, în două trepte, a accizei, toamna trecută, ceea ce a făcut ca motorina să fie cu aproape un leu pe litru mai scumpă decât astă-vară.

Un plin de motorină de 50 de litri este acum cu 47 de lei mai scump decât acum şase luni. De reținut că preţul carburanţilor la noi este format din preţul propriu zis al mărfii, care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, şi taxele aplicate de stat. La nivelul actual al prețului carburantului, taxele aplicate la noi înseamnă…53% din preţul unui litru de benzină şi 50% din preţul unui litru de motorină.

Mulţi analişti şi traderi se aşteaptă ca petrolul să continue să se scumpească, în vreme ce unii experţi încearcă să tempereze aşteptările pieței de profil. Este mai acceptată, însă, varianta ca scumpirea de început de an să se tempereze, astfel încât, în 2018, preţul petrolului să aibă un nivel mediu de 60 de dolari pe baril.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img