27 octombrie 2024
ActualitateMii de pacienti pe cap de doctor vechi: Tinerii n-au loc in...

Mii de pacienti pe cap de doctor vechi: Tinerii n-au loc in casta medicilor de familie

Multi medici de familie din judetul Bacau au liste de 3.000, 4.000 sau chiar 5.000 de pacienti. Doctorul are un venit frumos, dar si un ritm de lucru nefiresc. Daca s-ar respecta timpul minim pentru o consultatie, acesti pacienti si-ar vedea medicul la ochi doar o data pe an. Autoritatile sanitare nu au puterea sa echilibreze listele de pacienti.

Autoritatile sanitare au stabilit necesarul de medici de familie si de dentisti la nivelul judetului. In mediul urban nu mai este aloca pentru niciun medic de familie. In schimb, in mediul rural, ar fi nevoie de cel putin 19 specialisti in 16 localitati.



Asiguratii din judet sunt deja impartiti intre medicii de familie cu vechime. Un nou venit ar trebui sa aduca bani de acasa ani de zile pentru a-si sustine cabinetul pana la completarea unei liste de asigurati profitabile. Un exemplu celebru este cel al comunei Dofteana. Unul dintre medicii de familie, dr. Ernest David, are o lista cu 4818 pacienti, din care 4661 sunt asigurati. In urma cu cativa ani, un tanar medic a incercat sa preia din lista supraaglomerata a dr. David. Nu a reusit sa atinga numarul minim de pacienti impus de CJAS: 1000 de asigurati. Prin urmare a abandonat lupta. Esecul sau are si o explicatie. Dr. David s-a stabilit in Dofteana in urma cu zeci de ani. A fost doctorul a cel putin trei generatii de sateni si nu lucreaza cu program.

Autoritatile sanitare nu pot interveni

Unul din cei doi doctori cu o lista de pacienti de peste 5000 este cel din Balcani. Lista sa, impartita, ar putea asigura un venit frumusel pentru 3 medici. Cu 1600 de asigurati in evidenta, un cabinet medical ar avea un venit de aproximativ 118.000 lei/an. „In urma cu 5 ani, a venit o colega in comuna, ne-a declarat dr. Didona Ciobanu. A reusit sa faca o lista de o mie si ceva de pacienti. Daca ar mai veni cineva ar fi si mai greu. E clar ca satenii ma prefera pe mine. Eu sunt toata ziua la cabinet. Asta-i viata mea. Nu am unde pleca si nici nu vreau”. Chiar daca autoritatile sanitare ar dori sa echilibreze listele medicilor de familie, nu exista cadru legal. „Pacientii au dreptul sa-si aleaga medicul, explica Adam Jofa, seful de resurse umane al DSP. Nu putem interveni in niciun fel.”
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img