27 octombrie 2024
ActualitateSifilisul se trateaza in particular: Autoritatile sanitare au scapat din frau bolile...

Sifilisul se trateaza in particular: Autoritatile sanitare au scapat din frau bolile venerice

Autoritatile sanitare nu mai au controlul de altadata asupra bolilor cu transmitere sexuala. Numarul pacientilor aflati in evidenta este mult mai mic decat cel real. Bolnavii se trateaza ala particular”, sub diagnostic fals, sau recurg la automedicatie. Acestia din urma sunt cei mai periculosi pentru sanatatea publica, fiind adevarate bombe infectioase, la fel ca si prostituatele. Jumatate din afete” au boli venerice.

In judetul Bacau, au fost diagnosticate anul trecut 151 cazuri de sifilis. Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica este de parere ca cifra este mult sub numarul real al bolnavilor. aMulti pacienti se adreseaza cabinetelor particulare, ne-a declarat dr. Marin Bustuc. Si acestea sunt obligate sa declare cazurile de boli transmisibile, dar depinde ce relatie este sau se creeaza intre medic si pacient. Acesta poate fi inregistrat cu un diagnostic fals”. Asa stand lucrurile, in evidenta DSP intra doar pacientii diagnosticati in spitale si policlinici publice. Dr. Bustuc isi aminteste vremea cand pentru fiecare caz de sifilis se declansa o ancheta epidemiologica. Contactii erau investigati si urmariti apoi timp de un an. Tratamentul era obligatoriu, sub amenintarea privarii de libertate.



Analize obligatorii si nu prea

Acum, analiza pentru depistarea sifilisului este obligatorie la casatorie, angajare si pentru gravide. Multe dintre acestea scapa insa de supraveghere pe perioada sarcinii si ajung in momentul nasterii fara sa fi fost luate in evidenta medicala si investigate. aAm efectuat analize la 280 de gravide, declara dr. Bustuc. 9 aveau sifilis.” Grav este insa ca, in 2008, sute de femei au ajuns la medic pe ultima suta de metri a sarcinii. Prin urmare, nu se stie cate erau infectate. aNu putem face decat analize prin sondaj. Am testat 27 de cupluri mama-fat. Rezultatele au fost negative”. Gravidele cu sifilis risca sa dea nastere unor copii cu malformatii sau alte probleme grave de sanatate.

Aventuri de neuitat

Care este cea mai buna cale de protectie impotriva bolilor venerice? aTrebuie sa privim orice strain ca fiind o persoana infectata, declara dr. Bustuc. Relatiile sexuale intamplatoare sunt cele mai periculoase. Din datele noastre, cei mai multi bolnavi fac parte din categoria celor care calatoresc mult, cum sunt soferii profesionisti, fac munca de teren sau apeleaza la serviciile prostituatelor.” DSP testeaza periodic prostituatele cunoscute. aJumatate dintre acestea au gonoree si trichomonas, boli premergatoare aparitiei sifilisului”.

Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img