27 octombrie 2024
ActualitateNota de plata pentru bolnavi: Spitalele raman fara bani de salarii si...

Nota de plata pentru bolnavi: Spitalele raman fara bani de salarii si medicamente

Bugetul alocat sistemului sanitar public in acest an este insuficient. O recunoaste, pentru prima data, chiar presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Acesta a atras atentia ca banii alocati spitalelor ar putea ajunge doar pentru primele trei trimestre ale anului. Salariile angajatilor sunt in pericol, iar pacientii ar putea fi obligati sa plateasca spitalizarea.

Pentru ultima parte a anului se previzioneaza o criza a medicamentelor si materialelor sanitare in spitale. Singura solutie la care s-au gandit guvernantii este introducerea coplatii. Aceasta inseamna ca pacientii sa suporte o parte din costurile internarii. Presedintele CNAS, dr. Irinel Popescu, crede ca situatia este prea grava pentru a fi salvata de coplata si atrage atentia ca in ultimele trei luni ale acestui an, pacientii ar putea fi nevoiti sa plateasca toate serviciile din spitale. Primele care nu vor putea functiona cu bugetul acordat sunt spitalele cu mari cheltuieli salariale. aAcestea nu trebuie sa depaseasca 67% din buget, declara Aurel Cretu, liderul Sindicatului Sanitas. Doar doua spitale din judet sunt sub aceasta limita: Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. In celelalte vor fi probleme”. Aurel Cretu crede ca bugetul spitalelor ar trebui sa fie suplimentat. Chiar daca incasarile la fondul de asigurari scad, din cauza crizei economice, exista banii din taxa pe viciu.



Ingrijorare la spitale

Bugetul asigurarilor sociale de sanatate reprezinta un serios motiv de ingrijorare pentru conducerile SJU si ale Spitalului de Pediatrie. Dan Stoica, managerul SJU, considera ca legislatia ii limiteaza foarte mult posibilitatea de a obtine o finantare pe masura cheltuielilor si a serviciilor medicale prestate, de care populatia are nevoie. Managerul SJU opineaza ca introducerea coplatii sau a platii din partea pacientului nu este o idee buna. aS-a incercat o asemenea solutie in 2002, cand s-a vrut ca pacientul internat sa suporte din buzunar 10 lei pentru fiecare zi de spitalizare, dar
s-a renuntat”, a mai spus Dan Stoica. La Spitalul de Pediatrie ingrijorarea este si mai mare. Cum asistenta medicala a copiilor este gratuita, la aceasta unitate nici nu poate fi vorba de perceperea vreunei taxe de la parintii lor. In 2009, se preconizeaza scaderea tarifului pe caz rezolvat si valoarea punctului pe consultatiile si celelalte servicii din policlinica de copii.
&ltp style=

u
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img