27 octombrie 2024
ActualitateDeficit de medici in Policlinica: unele cabinete vor lucra doar dimineata

Deficit de medici in Policlinica: unele cabinete vor lucra doar dimineata

La multe cabinete programul este acoperit cu medici din spital. Lunar in policlinica sunt efectuate cu 50.000 de servicii mai mult decat cele prevazute de norme. Serviciile peste cele normate nu sunt platite, pentru ca nu permite legislatia sanitara.

Asigurarea asistentei medicale, in doua ture, respectiv dimineata si dupa amiaza, este imposibila la unele cabinete din Ambulatoriul de specialitate (policlinica) al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU). Si aceasta deoarece nu sunt suficienti medici specialisti. Nu sunt putine cabinetele care nu au medici incadrati, astfel ca pentru consultatii trebuie sa coboare in policlinica medicii de pe sectiile de profil din spital. In consecinta, la unele programul de consultatii este organizat doar dimineata iar la altele si seara, dar numai un numar mic de ore. La cabinetele de Chirurgie Plastica, Gastroenterologie, Endocrinologie, Reumatologie si Nefrologie medicii vor fi gasiti numai dimineata, pentru ca sunt in numar foarte mic. Si la cel de Neurochirurgie este deficit de doctori, dar fiecare dintre cei trei din sectie va da consultatii cate doua ore astfel ca se va acoperi in policlinica un program zilnic cuprins in intervalul orar 10.00-11.00, 12.00-13.00 si 17.00-18.00.
Se face si munca voluntara



Potrivit normelor de aplicare a Contractului-cadru privind asistenta medicala in sistemul asigurarilor de sanatate, un medic specialist din policlinica poate acorda in timpul programului zilnic 28 consultatii. In cazul in care in cadrul acestora sunt prestate si servicii medicale, atunci va efectua 19 consultatii. Cu toate acestea, si in anii anteriori, si in 2009 la cabinete vor fi mai multe consultatii decat numarul stabilit prin norme. Acest lucru este in beneficiul bolnavului, dar nu si al spitalului.

Spitalul merge in pierdere pe policlinica si din cauza ca serviciile efectuate aici sunt prost platite. Valoarea punctului per serviciul realizat in ambulatoriul de specialitate este de 0,75 lei. Anterior, respectiv in 2007, a fost de 0,69 lei. aIn schimb, medicii de familie sunt platiti mult mai bine (4,6 lei/pacient inscris si 1,9 lei/serviciu – n.n.) si, cu toate acestea, noi nu protestam”, a conchis managerul spitalului.

intaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img