27 octombrie 2024
ActualitateVeniturile cabinetelor de medicina de familie nu mai sunt un mister

Veniturile cabinetelor de medicina de familie nu mai sunt un mister

Dupa ce le-a tinut ala secret” ani de zile, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate le publica acum pe site-ul propriu. Se invoca o indicatie de transparenta de la Bucuresti. Doctorii sunt insa convinsi ca este o razbunare, ca urmare a actiunilor de protest din ultimele zile, fata de reducerea bugetului alocat medicine primare.

Incepand din aceasta luna, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) face publice veniturile cabinetelor de medicina de familie. Decizia este cel putin ciudata, dupa in ultimii doi ani a refuzat sa dezvaluie sumele, desi acestea proveneau din Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate. Doctorii cred ca s-a primit un ordin de la Bucuresti si ca se incearca astfel discreditarea tuturor medicilor de familie in fata pacientilor. aEste o reactie la protestul nostru fata de reducerea cu 40 % a bugetului alocat in 2009 asistentei medicale primare, ne-a declarat dr. Catalin Andriescu, presedintele Asociatiei medicilor de familie Bacau. Noi nu acuzam CJAS Bacau. Am inteles ca asa li s-a cerut de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Este o razbunare, deoarece s-a vazut ca opinia publica a fost de partea noastra si ne-a sustinut in actiunea de protest”.a Medicii mai spun ca nu au motive de rusine. aSunt bani munciti, ne-a declarat dr. George Coneac, medic de familie. Nu este corect insa atunci cand se dau ca exemplu 4-5 cabinete, cu venituri foarte mari, si se generalizeaza. Mi-e rusine mai degraba pentru colegii mei care au cabinete cu venituri de cateva zeci de milioane de lei vechi. Din aceste sume trebuie sa intretina cabinetul, sa isi plateasca angajatii.”



Joaca de-a informatiile publice

In ultimii doi ani, toate incercarile de a afla veniturile cabinetelor de medicina de familie s-au izbit de refuzul CJAS Bacau. Purtatorul de cuvant al institutiei a invocat fie principul confidentialitatii, fie volumul mare de munca pentru extragerea datelor. Cand s-au primit insa indicatii de la Bucuresti, piedicile au disparut rapid. Conducerea CJAS sustine insa ca nu s-au primit indicatii exprese in legatura cu aceasta chestiune, iar actiunea nu are legatura cu protestul medicilor de familie. aCNAS ne-a verificat site-ul si ne-a cerut sa facem publica valoarea tuturor contractelor pe care le avem, ne-a declarat dr. Maria Tioc, directorul CJAS. De acum vom publica lunar ce plati facem catre medicii de familie”. In judetul Bacau, se afla in relatie contractuala cu CJAS 304 cabinete de medicina de familie. Unele dintre acestea au incasat anul trecut de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate sume impresionante. Altele, insa, au o finantare care le asigura cu greu functionarea.

Top venituri 2008

CMI Ciobanu Didona Cristina – 378.000 lei
CMI Tintaru Costin – 338.000 lei
CMIa David Ernest – 313.000 lei
CMI Andriescu Catalin – 272.000 lei
CMI Angelescu Mihaela – 260.000 lei
CMI David Anne Marie – 255.000 lei
CMI Tomek Mihai Aurel – 243.000 lei
CMI Ghiugan Dorina – 237.000 lei
CMI Birzan Razvan – 225.000 lei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img