27 octombrie 2024
ActualitateTomograful, blestemul Spitalului Judetean: Pacienti purtati pe drumuri pentru investigatii

Tomograful, blestemul Spitalului Judetean: Pacienti purtati pe drumuri pentru investigatii

Tomograful este de multa vreme in norma de casare. Numai tubul a fost inlocuit de trei ori. Acum, aparatul s-a defectat din nou. Cu banii dati de-a lungul timpului pentru repararea lui se achizitiona un aparat nou.

Nici nu se mai stie pentru a cata oara, singurul tomograf al Spitalului Judetean de Urgenta s-a defectat, din nou. Intr-o unitate medicala unde ajung cazuri aflate in stare critica, pacienti cu traumatisme cranio-cerebrale ori abdominale extrem de grave, un asemenea aparat de investigatii, prin care se poate pune diagnosticul cu certitudine in cateva minute, este vital. Pentru ca este inutilizabil, medicii din spital sunt nevoiti sa trimita bolnavii cu ambulanta la singurul centru medical privat din Bacau care are tomograf sau la Iasi. Ce piesa s-a stricat de aceasta data urmeaza sa depisteze reprezentantul firmei care asigura service-ul. aAsteptam sa vina firma astazi (ieri – n.n.) sau maine, ne-a spus Dan Stoica, managerul SJU. La ultima evaluare facuta de ea a constatat ca trebuie inlocuite vreo cinci piese care costa 100.000 lei. Dar ceea ce acum s-a stricat sigur nu se numara printre cele cinci piese pentru care avem alocati bani. Speram sa nu fie vorba, din nou, despre tub, pentru ca acesta este foarte scump”.



Cea mai buna solutie, un aparat nou

In cei peste opt ani de cand a intrat in dotarea Spitalului Judetean de Urgenta, tomograful a functionat cam jumatate din aceasta perioada. Prima data s-a defectat la nu mai putin de un an de la instalare si punere in functiune. Apoi, aproape in fiecare an a aparut cate o problema care l-a facut inutilizabil saptamani ori chiar luni in sir. In 2006, la jumatatea lunii aprilie s-a ars tubul, pentru a doua oara. Inlocuirea celui de-al doilea tub a durat mai bine de jumatate de an, timp in care tomograful a stat pe tusa. Atunci au fost schimbate si periile si placile. Numai tubul a costat 33.000 euro. In 2007, tot in octombrie, s-a stricat piesa ce asigura mobilitatea mesei pe care este asezat pacientul pentru a fi investigat. La doar un an si jumatate de la schimbarea pentru a doua oara a tubului, s-a ars si acesta. Asadar, numai cu inlocuirea celor trei tuburi s-au cheltuit de-a lungul timpului aproximativ 100.000 euro. La aceasta se adauga costul altor piese care au fost sau urmeaza sa fie schimbate. In prezent, pretul unui tomograf, in functie de performante, variaza intre 300.000 si 500.000 euro. Prin urmare, este mai economicos ca spitalul sa fie dotat cu un tomograf nou, mult mai performant. In decembrie 2007, Ministerul Sanatatii i-a aprobat repartizarea unui tomograf si aparatul trebuia sa ajunga aici in octombrie 2008. Dar in preajma alegerilor parlamentare, Eugen Nicolaescu, fostul ministru al Sanatatii si care a candidat in judetul Calarasi, i-a redistribuit acestuia tomograful destinat Bacaului. Tomograful care trebuia sa vina era de 16 slice-uri, ceea ce inseamna ca radiografiaza tot corpul intr-un minut, cu rezolutie maxima. aCel pe care il avem face radiografierea in 25 de minute, plus ca este foarte vechi, in norma de casare, a mai spus Dan Stoica. Actualul ministru al Sanatatii ne-a promis un tomograf nou, cu performanta intre 8 si 16 slice-uri”. Cand se va intampla aceasta minune insa, nu stie nimeni din conducerea spitalului.

>



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img