27 octombrie 2024
ActualitateMedicul de familie nu-i prietenul bolnavilor. In week-end, Urgentele sunt luate cu...

Medicul de familie nu-i prietenul bolnavilor. In week-end, Urgentele sunt luate cu asalt

Intr-o zi de week-end un singur medic ajunge sa consulte peste 120 de pacienti. Jumatate dintre acestia sunt bolnavi cronic, care trebuie sa se prezinte la medicul de familie. Unii pacienti afirma ca nu gasesc medicul la cabinet. Medicii din spital sunt nevoiti sa-i interneze pe unii bolnavi la presiunea familiei.

Noile reguli de prioritizare a cazurilor in functie de gravitatea lor, stabilite de Ministerul Sanatatii unitatilor de primire urgente (UPU) din spitale, nu vin in sprijinul personalului medico-sanitar care lucreaza aici. Cel putin asa sustin unii medici de la aceste unitati. aNoile reguli nu ne usureaza cu nimic munca, dimpotriva, ne-o complica, afirma dr. Liliana Petrescu, medic primar in medicina de urgenta in cadrul UPU a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Este mai rau ca inainte. Din cauza avalansei de pacienti, mai ales in perioada week-end-ului, nu avem timp pentru a mai da fiecarui caz culoarea, in functie de gravitate, si in raport de aceasta sa facem prioritizarea lui”. Intr-adevar, in zilele libere de la sfarsitul saptamanii, personalul medico-sanitar de la UPU nu are o clipa de ragaz. Si aceasta deoarece unitatea este luata cu asalt, si nu doar de catre cazuri urgente. Numai in noaptea de sambata spre duminica la UPU a SJU Bacau s-au prezentat peste 40 de cazuri. La cele trei cabinete (medicina interna, chirurgie si ortopedie) sambata, in 24 de ore, au fost examinati medical in jur de 120 pacienti. Ieri, pe toate cele trei cabinete era un singur medic de urgenta. Asadar, el nu are timp nici sa respire, la o asemenea adresabilitate. Chiar si asa, unii medici opineaza ca nu trebuie lasat triajul bolnavilor la mana asistentului medical. aNu este corect sa pui un asistent medical in punctul de triere, mai spune dr.Petrescu. Aceasta inseamna ca din start sa-i dea pacientului un diagnostic pentru a sti apoi unde sa-l orienteze. Oricat de priceput ar fi un asistent, nu are cunostintele necesare pentru a lua o astfel de hotarare. Si cum sa decida in doua minute?”.



aNu se duc la medicul
de familie”

Pe de alta parte, este cert ca UPU s-ar mai decongestiona, daca pacientii ar respecta regulile privind prezentarea la medic. Aproximativ 50 la suta dintre pacientii care se adreseaza UPU sunt bolnavi cronic, care nu reprezinta o urgenta majora si intra in atributiile medicului de familie. aNu se duc la medicul de familie, mai declara dr. Petrescu. Asteapta week-end-ul ca sa vina la Urgente, deoarece stiu ca nu-i putem refuza. Unii motiveaza ca nu au gasit medicul de familie, altii raspund aCe sa caut la el!?a. Se constata la o parte dintre pacienti o neincredere in medicul lor de familie”. Ieri, in jurul orei 10.00, o batrana din Buhoci venise la Urgente pentru insuficienta cardiaca decompensata. Intrebata de ce nu a mers la medicul de familie in timpul saptamanii, femeia a raspuns ca a fost de doua ori si nu l-a gasit. Atat doctorul cat si asistentii aflati ieri la program au afirmat ca unii medici de familie si-au facut un obicei din a trimite pacientii direct la Unitatea de Primire Urgente. La randul lui, medicul de garda din sectia Medicina Interna a sustinut si el ca foarte multi bolnavi se prezinta aici, fara a mai trece pe la medicul de familie. Mai mult decat atat unii dintre pacienti sunt agresivi cu personalul medico-sanitar. aDesi un pacient avea o problema cu stomacul care mai suporta amanare, a trebuit sa-l internez pentru ca familia lui ameninta sa devina agresiva, ne-a spus medicul de la Medicina Interna. La unii pacienti nu exista ideea de programare pentru internare. Daca nu-i internezi, devin violenti si ei, si familia. Cel putin jumatate din internarile pe o garda sunt la interventia sau sub presiunea familiei”.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img