26 octombrie 2024
ActualitateAutoritatile sanitare trec la masuri dure: Program "zi lumina" pentru medici

Autoritatile sanitare trec la masuri dure: Program „zi lumina” pentru medici

Directia de Sanatate Publica ia masuri hotarate pentru degrevarea activitatii din compartimentele de urgenta ale spitalelor publice. Medicii de familie sunt obligati sa lucreze in ture, acoperind 12 ore pe zi. In policlinici se va asigura, de asemenea, programul 8-20. Peste o saptamana, vor demara controale „la ore extreme” in cabinetele medicilor de familie si in policlinici. Managerii care se opun masurilor vor da socoteala direct ministrului Sanatatii.

„Am monitorizat activitatea din unitatile si camerele de primire a urgentelor si am constatat ca, in fiecare zi, intre orele 8.00 si 20.00, exista o mare adresabilitate la Urgente,ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul DSP. La Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, de exemplu, 30% din cazurile care se prezinta la Unitatea de Primire Urgente sunt de competenta medicilor de familie. Pacientii solicita asistenta medicala invocand ca medicul lor de familie nu are program.” La UPU din SJU, in perioada 5-26.01.2009 s-au prezentat 3157 de pacienti, media fiind de 144 pe zi.



Urmeaza controale

Pentru a facilita accesul pacientilor la serviciile medicilor de familie, conducerea DSP a cerut modificarea programului de lucru al cabinetelor, acolo unde este cazul. „In cabinetele medicale si localitatile in care isi desfasoara activitatea cel putin doi medici este obligatoriu sa se asigure ture, astfel incat sa se acopere intervalul 8.00-20.00, a mai spus dr. Popescu. Am comunicat hotararea noastra Asociatiei medicilor de familie. Termenul este 2 februarie. Dupa aceasta data, vom efectua controale la ore extreme”. Ordinul va fi greu de respectat intocmai. „Problema este ca noi avem program de lucru de 5 ore pe zi, deci este imposibil sa acoperim in doua ture 12 ore, ne-a declarat dr. Elena Stinga, presedintele Colegiului Medicilor. Adevarul este ca situatia se poate regla. Nu era nevoie de o campanie negativa. Este adevarat ca ajung la Urgente cazuri de competenta medicilor de familie. Vom verifica insa despre ce medici de familie este vorba”. DSP va merge mai departe si va controla cum efectueaza medicii de familie activitatea de teren. Medicilor li se reaminteste si ca nu au voie sa refuze asistenta in caz de urgenta medico-chirurgicala, chiar daca pacientul nu este inscris pe lista lor de asigurati.

Program schimbat
si in policlinici

O explicatie pentru avalansa de bolnavi care ajung la Urgente, desi nu sunt cazuri grave, poate fi si programul de lucru din policlinici. Conducerea DSP a cerut managerilor de spitale sa organizeze pana pe 2 februarie si asistenta din ambulatoriile de specialitate. „Acolo unde exista un numar suficient de medici este obligatoriu sa se asigure doua ture, a mai spus dr. Popescu. Dupa centralizarea situatiei, vom efectua si aici controale. Rapoartele de control vor fi aduse la cunostinta ministrului Sanatatii si a subsecretarului de stat Raed Arafat”.

Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img