25 octombrie 2024
ActualitateStandarde UE, costuri romanesti!

Standarde UE, costuri romanesti!

Centrele de neuropsihiatrie sunt in pericol

Un ordin emis de MMFES si ANPH pune in primejdie existenta centrelor in care sunt ocrotiti varstnicii si adultii cu handicap. Ord. 619 ignora neoile, varsta sau diagnosticul asistatilor, precum si standaredele UE, stabilind un cost mediu unic pe tara.



Actul normativ emis de Autoriatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) si MMFES e destul de lapidar, dar da peste cap tot sistemul. Art. 1 din Ord. 619 aproba costul mediu lunar de intretinere in centrele rezidentiale pentru persoanele cu handicap in valoare de 1724 lei, iar art. 2 abroga Ord. 79. Nu se tine seama de varsta asistatului, de diagnostic, nevoi etc. Concret, asta inseamna ca, din 2009, DGASPC Bacau va primi mai putini bani de la Guvern. Centrele de neuropsihiatrie si cele de ingrijire sunt finantate din trei surse: bugetul national (cote TVA), cel al CJ Bacau si contributia asistatilor. Pana acum, nu exista un cost unic, aprobat de ANPH. „Fiecare judet isi calcula costul mediu lunar, care e foarte diferit de la un centru la altul, declara Daniela Titaru, director adjunct al DGASPC. El este influentat de nevoile beneficiarilor, de serviciile oferite, de locatie, de utilitatile de care dispune unitatea. Sunt centre care centrale electrice, altele, cu gaz metan… Un centru din Suceava, unde iarna tine 6 luni, cheltuieste mai mult cu incalzirea decat unul din sud”.

Cost unic = terapie dupa matrice

Ord. 619 ar putea pune in pericol chiar existenta centrelor deoarece banii care vor veni de la Guvern vor fi tare putini. Ministerul Finantelor nu va tine seama, la alocarea sumelor, de costul mediu din fiecare judet, ci de costul mediu unic pe tara, de 1724 lei/beneficiar. In centrele DGASPC Bacau, cel mai mare cost lunar este de 3200 lei/beneficiar, iar cel mai mic, de 1400 lei. Costul mediu lunar e de 2200 lei, mai mare cu 500 de lei/beneficiar decat cel aprobat prin noua lege. Surprinzator e ca tocmai ANPH, care a impus „standardele UE” pentru CRRN si verifica respectarea lor pretinzand calitate, inventeaza un cost unic. Una e sa cazezi opt beneficiari in camera, si altceva, doar doi. „Noi am trimis o solicitare la ANPH prin care am intrebat cum au ajuns specialistii autoritatii la suma aceasta. Asteptam raspunsul”, declara Daniela Titaru.

Asistatii nu au bani, Guvernul nu da!

E de asteptat sa creasca si contributia pe care o platesc asistatii sau familiile acestora, desi suma se calculeaza prin raportare la veniturile bolnavului, nu la costuri. Astfel, beneficiarului trebuie sa-i ramana 20 la suta din venituri. Contributia lui va fi egala cu 80 la suta din pensie, dar nu mai mult de 190 lei/luna. „Din cei 890 de rezidenti adulti ai DGASPC, doar 300 contribuie la cheltuieli, restul neavand nici pensie, nici familie. Majoritatea asistatilor sunt foarte saraci. In zece cazuri din zece, apartinatorii au declarat ca nu vor putea plati o contributie mai mare”, arata Luciana Sofronie, sefa Serviciului Rezidential. In situatia in care Guvernul micsoreaza alocatia, iar CJ Bacau nu va putea acoperi diferenta deoarece contribuie deja cu 40 la suta din bugetul sau la sustinerea DGASPC, viitorul centrelor de neuropsihiatrie e sumbru.
Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img