26 octombrie 2024
ActualitateBacauani otraviti cu peste si carne stricate

Bacauani otraviti cu peste si carne stricate

Veterinarii au retras marfa expirata de un miliard

Anul trecut, specialistii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au scos din consum tone de carne stricata si zeci de mii de oua vechi. Valoarea amenzilor aplicate depaseste cinci
miliarde de lei vechi. Mai mult de zece unitati au fost inchise, iar alte 11 au ramas fara autorizatii de functionare.



Inspectorii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau o sa-si aminteasca mult timp de anul 2008, in care au avut de toate: deces din cauza rabiei, deces din cauza trichinelozei, toxiinfectii alimentare, salmoneloza, chiar si suspiciune de dioxina. „Anul trecut au fost 11 notificari de alerte rapide primite prin sistemul national. Chiar noi am emis una in cazul cu trichineloza de la Valea Seaca. Apoi au mai fost doua alerte cu subiect de toxiinfectii alimentare, doua cu salmoneloza in carne, doua chimice, doua pentru peste parazitat si doua alerte pentru produse cu modificari organoleptice”, ne spune dr. Sorin Ivanciu, directorul adjunct al DSVSA Bacau.

Amenzi de cinci miliarde
pentru comerciantii bacauani

Anul trecut, veterinarii au fost cu ochii pe unitatile care produc, proceseaza, importa si valorifica alimente de origine animala si non-animala, in decursul celor 12 luni efectuandu-se 6.833 controale. „Pentru deficientele constatate s-au aplicat, in vederea sanctionarii contraventionale la normele sanitare-veterinare, un numar de 332 amenzi, valoarea acestora fiind de 545.900 lei. Sanctiunile au fost aplicate agentilor economici care nu au respectat conditiile de igiena din spatiile de depozitare si prelucrare, pentru depozitare necorespunzatoare a materiilor prime si a produsului finit, precum si pentru lipsa documentelor care atesta trasabilitatea produselor comercializate, lipsa certificatelor de calitate si conformitate si comercializarea directa catre consumator a produselor alimentare in spatii necorespunzatoare, neaprobate veterinar”, mai spune directorul Ivanciu.

Tone de produse
au fost puse sub sechestru

Veterinarii au fost neiertatori si cu administratorii unitatilor in care s-au constatat nereguli cu privire la manipularea produselor alimentare, intretinerea instalatiilor, utilajelor, a ustensilelor de lucru, conditiile de microclimat si transport. „Ca si masuri complementare, in situatia in care deficientele s-au repercutat asupra calitatii ori salubritatii produselor alimentare indiferent de originea lor s-au impus, conform normelor, retrageri de la consumul public sau confiscarea in scopul deteriorarii a marfii cu probleme”, declara adjunctul de la DSVSA Bacau. In total s-au retras din consum 11.122 kg carne si preparate din carne, 4,74 hl lapte, 100 kg peste, 587 kg produse lactate, 23.558 oua, 8.051 kg alte produse de origine animala, 5 kg produse medicinale si 867 kg produse de origine non-animala. Valoarea totala a produselor retrase de pe piata se ridica la 183.940 lei. Totodata, veterinarii au emis 4 ordonante de suspendarea activitatii, 11 ordonante de interzicerea activitatii, iar 11 unitati au primit ordonante de retragere a autorizatiei de functionare.
Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img