19 octombrie 2024
ActualitateParintii vor urmasi tot mai inalti

Parintii vor urmasi tot mai inalti

Zeci de copii, tratati pentru nanism

Tot mai multi parinti se adreseaza medicului specialist, ingrijorati de inaltimea copilului lor. Numai un singur medic endocrinolog a reusit sa aduca la talia normala 50 de copii. Dupa instalarea pubertatii, tratamentul va avea o eficienta diminuata. Mediul familial nefavorabil poate incetini cresterea.



In ultima vreme tot mai multi parinti se adreseaza medicilor endocrinologi, speriati ca fiinta carora le-a dat viata nu creste cum si-au imaginat ei. Dar daca unii dintre ei se alerteaza nejustificat, destul de multi au motive sa fie ingrijorati. Nu putine sunt cazurile de copii care au fost tratati ori urmeaza tratamentul corespunzator pentru combaterea deficitului de crestere, denumit in termeni medicali nanism. aPana in prezent eu, personal, am deja 50 de cazuri pe care le-am tratat si am reusit sa le aduc la talia optima, ne-a spus doctorita Mihaela Anton, medic specialist endocrinolog in Ambulatoriul de Specialitate Adulti (policlinica) Spitalului Judetean de Urgenta. Varstele de initiere a tratamentului acestor copii au fost variate, la fel si patologia lor. De obicei, acest tratament trebuie inceput dupa varsta de trei ani”. Pana la varsta de doi ani dezvoltarea copilului este bine supravegheata, deoarece controlul medical periodic al lui este obligatoriu. Acest lucru nu mai este impus, insa, dupa depasirea varstei de doi ani. Astfel, urmarirea dezvoltarii lui este lasata exclusiv pe seama parintilor. Dar cati dintre ei stiu ca in primul an de viata copilul trebuie sa creasca aproximativ 25 cm, in al doilea an-11 cm iar in al treilea-8 cm?! Dupa varsta de trei ani el ar trebui sa ia in inaltime 5-6 cm/an, pana la varsta pubertatii. Dupa aceasta varsta in fiecare an ar trebui sa se inalte cu aproximativ 9 cm. aAsadar, talia copilului trebuie masurata cel putin o data pe an si raportata la aceste curbe, mai spune doctorita Mihaela Anton. Un copil poate avea o talie normala sau chiar superioara pentru varsta lui, dar daca n-a crescut macar un centimetru intr-un an, acest lucru trebuie sa-i ingrijoreze pe parinti si sa se adreseze medicului”.

Mediul familial inadecvat poate incetini cresterea

Noile evolutii pe piata farmaceutica permit tratamente simple, cu hormoni de crestere, solutie care nu era la indemana acum 20 de ani. Tratamentul se recomanda in primul rand in cazul in care copilul a avut la nastere 2.500 grame, baietii, sau 2.000 grame, fetitele (desi sarcina a evoluat la termen) si continua sa nu recupereze. Dar nu numai acesti copii pot sa aiba tulburari de crestere. Acestea apar din cauza unui deficit al hormonului de crestere si al altor hormoni, precum cei tiroidieni, dar si ca urmare a unor boli cronice hematologice, pulmonare, renale, gastrointestinale ori cardiace. Si mai exista acest pericol si pentru alti copii, dar care nu au nevoie de tratament medicamentos, pentru a reveni la o crestere normala. aNe mai confruntam cu unele cazuri de asa-numit nanism psihosocial care se refera la copiii crescuti intr-un mediu familial inadecvat, mai retinem de la doctorita Anton. Acestia asociaza adeseori tulburari de comportament si retard al dezvoltarii neuromotorii. Odata cu integrarea lor intr-un mediu cald, propice, insa, ei capata o viteza de evolutie remarcabila”. Sa mai notam ca odata finalizat procesul pubertatii, prin aparitia caracterelor sexuale secundare la baieti si a ciclului menstrual, la fete, copilul va mai creste doar 3-4 cm. Din acest moment cartilajele de crestere se inchid si eficienta tratamentului va fi mult diminuata, de aceea este foarte important ca el sa fie instituit inaintea finalizarii pubertatii.Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img