19 octombrie 2024
ActualitateAnalize cu forta / Campanie in cabinetele medicale, primarii si biserici

Analize cu forta / Campanie in cabinetele medicale, primarii si biserici

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei nu se desfasoara asa cum a preconizat Ministerul Sanatatii Publice. Rata prezentarii la medicii de familie si la laboratoare pentru analizele subventionate de stat este de 57 la suta. Peste trei luni, programul se va incheia.

Vineri, ministrul Sanatatii a convocat autoritatile la o videoconferinta si a impus un plan de masuri pentru a convinge populatia sa participe la program. Sunt mobilizati prefectii, primarii, sefii institutiilor sanitare din judete, medicii de familie si chiar preotii. La mijlocul lunii viitoare, prefectii sunt chemati la raport. Ministrul Sanatatii a atras atentia asupra ritmului lent in care se desfasoara Programul national de evaluare a starii de sanatate a popultiei. Putin peste jumatate din locuitorii tarii s-au prezentat la medicii de familie pentru consultatie si la laboratoarele de investigatii pentru analize. „Doar 58 la suta din cei care au primit taloanele le-au utilizat, a spus Eugen Nicolaescu. Mai sunt foarte multe persoane care nu au primit aceste taloane. Taloanele sunt la casele de asigurari de sanatate si trebuie distribuite destinatarilor”. In judetul Bacau, doar 57 la suta din populatie a participat la program. La Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate au fost returnate de la inceputul programului peste 89.000 de plicuri. Doar 15.000 de bacauani s-au prezentat la CJAS si au solicitat taloanele.



Sa puna toti umarul

Ministrul Nicolaescu a cerut autoritatilor locale sa conlucreze pentru distribuirea plicurilor cu taloane. CJAS trebuie sa le sorteze pe localitati. Acest lucru este imposibil, deoarece taloanele sunt inregistrate in baza de date informatica dupa numele destinatarului si codul numeric personal. „Trebuie sa cereti sprijin la Evidenta Populatiei”, a sugerat prefectul Claudiu Serban. Pana pe 26 septembrie, plicurile trebuie sortate. In acea zi, prefectul ii va convoca pe primari si le va da sarcina sa distribuie plicurile. Pana pe 5 octombrie, acestea trebuie sa ajunga la destinatari. Taloanele vor fi impartite cu ajutorul asistentilor sociali din primarii si al medicilor de familie.

Protocol in numele preventiei

Autoritatea de Sanatate Publica trebuie sa desfasoare o campanie de convingere a populatiei sa se prezinte la medic. „In acelasi timp, medicii de familie trebuie sa puna in ordine baza de date a persoanelor care au fost evaluate, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, sef compartiment programe de sanatate la ASP. Am efectuat un control in aceasta privinta si am descoperit nereguli.” Medicii de familie au primit sarcina de la Nicolaescu sa-si mobilizeze pacientii de pe lista de asigurati pentru a merge la analize. aAm incheiat si un protocol cu Patriarhia Romana, astfel incat la fiecare slujba, enoriasii sa fie impulsionati sa mearga la medic”, a spus Nicolaescu. Prezent la videoconferinta, Eugen Ciuche, consilier la Episcopia Romanului, ne-a declarat ca fiecare slujitor al bisericii va respecta protocolul. Persoanele care nu vor utiliza taloanele de la Ministerul Sanatatii nu vor beneficia nici de urmatoarele programe gratuite.Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img