19 septembrie 2024
ActualitateDiabetul face ravagii in randul copiilor / Tratament cu insulina la numai...

Diabetul face ravagii in randul copiilor / Tratament cu insulina la numai un an si doua luni

Tot mai multi copii sunt depistati cu diabet. Varsta la care boala se manifesta a scazut foarte mult. Unii sunt diagnosticati destul de tarziu, pentru ca parintii nu dau importanta simptomelor. Copiii intra direct pe tratament cu insulina.

Ca si cum nu ar fi de ajuns ca tot mai multi adulti sunt depistati cu diabet, in ultima vreme aceasta boala cumplita afecteaza si un numar din ce in ce mai mare de copii. Daca anul trecut, in primul semestru erau diagnosticate 56 cazuri in randul populatiei in varsta de 0-18 ani, din care 38, aveau pana in 14 ani, in primele sase luni din acest an s-a ajuns la 60 cazuri, din care 42 sunt cu varsta cuprinsa intre 0-14 ani. Dar si mai ingrijorator este faptul ca diabetul la copii a inceput sa se manifeste la varste din ce in ce mai mici. aNumai la sfarsitul saptamanii trecute, doi au fost diagnosticati cu diabet in urma investigatiilor, ne-a spus doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Este vorba despre doua fetite, din zona Podu Turcului, una in varsta de un an si doua luni iar cealalta, de trei ani. Ele au fost prezentate la Spitalul aPolimeda, din Podu Turcului, pentru afectiuni intercurente, dar medicii de acolo le-au depistat si cu diabet. Este in crestere numarul copiilor la care se constata aceasta boala, dar si mai alarmant este ca se manifesta la varste tot mai scazute”.



Multi parinti nu dau importanta simptomelor bolii

In cele mai multe cazuri, parintii nici nu banuiesc ca fetita ori baietelul lor ar avea diabet. Desi copilul are simptome evidente ale acestei afectiuni, parintii le ignora. Astfel, cei mai multi copii depistati sunt internati initial pentru alte afectiuni, acute. aCei doi pacienti de la Podu Turcului respirau greu, beau multa apa si acuzau dureri abdominale, a mai declarat doctorita Aurelia Taga. Cel mic are si un sindrom dislipidemic. Are valori crescute ale lipidelor, ceea ce sugereaza un dezechilibru si in metabolismul acestora, pe langa cel al glucidelor”. Primele semne ale bolii, care trebuie sa le dea de gandit parintilor, sunt scaderea in greutate, nejustificat, consumul mare de alimente si de lichide, de peste doi litri pe zi, si in anotimpul rece, precum si urinatul des. aToate aceste simptome impun prezentarea de urgenta la medic pentru controlul glicemiei si instituirea tratamentului adecvat”, mai precizeaza directorul medical al Spitalului de Pediatrie.

Tratament toata viata

Din pacate, in cazul copiilor, odata depistata boala, trebuie sa se treaca direct la tratamentul injectabil cu insulina, care va fi urmat toata viata, zilnic. Un diagnostic gresit si neinceperea la timp a tratamentului reprezinta pentru copil un risc mare de deshidratare. Aceasta este posibil sa duca la congestia creierului si chiar la moarte. Unii pot face diverse complicatii, de la infarct miocardic la coma. De asemenea, creste probabilitatea aparitiei afectiunilor renale si cardiace, a orbirii si a neuropatiilor, care pot degenera si sfarsi in amputatii ale labei piciorului sau ale gambei. aPe langa tratamentul cu insulina, care se face de trei ori pe zi, alimentatia adecvata are un rol foarte important in evolutia favorabila a bolii, mai spune doctorita Aurelia Taga. De aceea, in cazul copiilor cu diabet, se deruleaza un program special de educatie a familiei lor”. Parintii vor trebui sa mearga pentru aceasta la Scoala Parintilor, care isi desfasoara activitatea la Spitalul aMalaxa” din Bucuresti.Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img