Pentru anul 2007, Spitalului Judetean de Urgenta nu i-au fost decontate servicii efectuate in
policlinica, in valoare de 600.000 lei. La randul lui, Spitalului de Pediatrie nu i-au fost platite servicii in valoare de 270.000 lei. Normele emise de Casa Nationala de Sanatate nu permit decontarea decat a numarului de servicii inscris in contract. Conducerile spitalelor, insa, declara ca nevoia de servicii
a populatiei este mult mai mare decat
numarul celor contractate si finantate.
O perioada mai scurta ori mai indelungata din an, spitalele fac munca voluntara, pentru ca o parte din serviciile pe care le efectueaza, cerinta populatiei pentru ele fiind reala, nu le este decontata din bugetul asigurarilor sociale de sanatate sau nu le este finantata de catre Ministerul Sanatatii. Si aceasta deoarece legislatia sanitara permite plata doar a serviciilor contractate cu spitalele, in limita sumelor alocate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru anul trecut, Spitalului Judetean de Urgenta nu
i-au fost achitate 50.000 puncte acumulate in Ambulatoriul de Specialitate (policlinica) prin serviciile efectuate de catre personalul medico-sanitar de aici. aToate cele 50.000 puncte realizate ne-au fost invalidate, ele fiind facute peste valoarea de contract, ne-a declarat Dan Stoica, managerul SJU. Desi aceasta este nevoia populatiei de asistenta medicala in ambulatoriu, Casa Judeteana de Sanatate nu poate plati decat serviciile in limita contractului si a finantarii de la Casa Nationala”. Conducerea spitalului anticipeaza ca acelasi lucru se va intampla si in acest an, deoarece normele nu au fost modificate iar valoarea punctului aper serviciu” prestat in policlinica nu a crescut decat foarte putin, respectiv de la 0,64 lei la 0,75 lei. Rezulta o crestere de numai 17 la suta. aAceasta nu ne va asigura acoperirea cheltuielilor cu serviciile efectuate in policlinica, a mai spus Dan Stoica. Noroc ca la policlinica mai obtinem bani din serviciile facute contracost, precum fisele auto, fisele de angajare si altele, si astfel reusim sa ne echilibram. Altfel, am merge in pierdere. Anul trecut prin nedecontarea celor 50.000 de puncte am pierdut 600.000 lei”.
Dar cu o situatie similara se confrunta si Spitalul de Pediatrie. aPentru anul 2007 nu ne-au fost decontate servicii efectuate peste cele contractate, in valoare de 270.000 lei”, ne-a declarat Norina Pagu, directorul economic al spitalului. Conducerile ambelor spitale afirma ca, de fapt, toate serviciile prestate sunt justificate, aceasta fiind nevoia reala a populatiei de asistenta medicala. aNu puteam trimite copilul acasa, daca el a necesitat spitalizarea, mai sustine directorul economic al Spitalului de Pediatrie. A trebuit sa-l internam”. Normele spun ca doar in cazul in care unele spitale nu au reusit sa realizeze in totalitate contractul, economiile inregistrate astfel de catre Casa de Sanatate pot fi dirijate spre cele care au facut servicii peste valoarea contractata. aNumai ca, anul trecut, toate spitalele au depasit contractul, astfel ca nu a ramas niciun ban”, mai afirma directorul economic al Spitalului de Pediatrie.
Si Ministerul Sanatatii fenteaza spitalele
Dar la aceleasi spitale nu sunt decontate nici alte cheltuieli recunoscute ca fiind justificate. De data aceasta, insa, cel care le pacaleste este Ministerul Sanatatii (MS). Potrivit legislatiei, asistenta medicala de urgenta trebuie finantata de catre ministerul de resort. Altfel spus, de la acesta ar trebui sa vina banii pentru acoperirea cheltuielilor de la unitatile si compartimentele de primire urgente ale spitalelor. La Unitatea de Primire Urgente a SJU, insa, MS nu finanteaza toate cheltuielile. aDin banii ministerului nu ne-au fost decontate, pentru 2007, 11.577 radiografii si 11.937 ecografii care au fost facute prin Unitatea de Primire Urgente”, mai afirma managerul SJU. La Spitalul de Pediatrie cheltuielile cu serviciile efectuate la Compartimentul de Primire Urgente sunt acoperite din bugetul unitatii medicale, adica din asigurarile sociale de sanatate. Si aceasta deoarece nici acum Ministerul Sanatatii nu a catadicsit sa ridice spitalul la nivelul unei unitati judetene de urgenta, astfel ca sa existe baza legala a finantarii activitatii compartimentului din bugetul lui. Nefiind aceasta baza legala, ministerul nici nu da banii necesari desfasurarii activitatii compartimentului, desi importanta vitala a existentei lui nu este contestata de nimeni. Mai mult decat atat insusi MS i-a impus conducerii spitalului organizarea acestui compartiment, pentru ca apoi sa nu-l finanteze deoarece unitatea medicala nu este de urgenta.
Scris de Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.