23 octombrie 2024
ActualitateExperiment esuat

Experiment esuat

Diabeticii alearga innebuniti de la o farmacie la alta

Farmaciile care au insulina nu au teste de glicemie fara de care nu poate fi utilizat glucometrul. La cele care au teste, nu se gaseste insulina. Farmacistii invoca faptul ca nu exista teste in depozite si ca aprovizionarea este foarte dificila pentru ca s-au dat gratuit diferite tipuri de glucometre. Casa de Sanatate nu gaseste nicio scuza farmaciilor.



Ca si cum nu ar fi de ajuns faptul ca trebuie sa se injecteze de mai multe ori pe zi, cei aproximativ 2.000 de diabetici insulinodependenti din judet sunt nevoiti sa alerge acum din farmacie in farmacie pentru insulina ori teste de glicemie. Daca unele farmacii au aceste testere, altele duc lipsa de insulina. aDe mai bine de o saptamana umblu prin oras cu reteta in buzunar si nu gasesc tot ce mi-a prescris medicul, ni s-a plans V.T., o batrana in varsta de 80 de ani. Eu trebuie sa imi administrez insulina de doua tipuri, Actrapid si Mixtard. La farmaciile la care sunt aceste tipuri de insulina, nu exista teste, iar la altele, este tocmai invers. Eu nu pot sa iau de la una insulina si de la cealalta testele pentru ca amandoua sunt pe aceeasi reteta. Ar trebui sa renunt la una dintre ele”. Ieri, am intreprins si noi un raid telefonic pe la mai multe farmacii din Bacau. La Farmacia 1 Medica ni s-a raspuns ca exista teste, dar Actrapid si Mixtard ava veni saptamana viitoare”. La farmacia Farmafil testele atrebuie sa vina azi (ieri – n.n.) sau maine (astazi – n.n.)”. Raspunsul primit de la farmacia Balsam a fost si mai descurajator: aNu avem teste si nu putem sa va spunem cand vor veni”. La o alta farmacie, de asemenea, nu erau teste. Sub protectia anonimatului, cel care face aprovizionarea unitatii ne-a spus revoltat: aNu se gasesc teste in depozitele de medicamente si nu sunt sperante ca vor fi aduse curand. S-au dat gratuit diverse tipuri de glucometre astfel ca trebuie sa te aprovizionezi cu testele potrivite pentru fiecare. Este o nebunie. Trebuia sa se dea un singur tip de glucometru si era mult mai usor sa procuri testele”.

Casa de Sanatate arata cu degetul spre farmacii

Distribuirea gratuit a glucometrelor si testelor de automonitorizare a glicemiei pentru pacientii cu diabet insulinodependent a inceput la 1 iulie. Evident, numai teoretic. Practic, derularea acestei activitatii a fost marcata de crize in aprovizionare inca de la inceput. Pana la acea data, testele se distribuiau prin farmaciile spitalelor care au medici diabetologi. Motivatia schimbarii a fost intentia de a-i scuti pe pacienti de drumuri la spitale. Rezultatul nu este insa in avantajul bolnavilor. Acestia colinda acum farmaciile. Testele sunt decontate de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate. Ca de obicei, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu se stie nimic despre criza din farmacii si calvarul bolnavilor de diabet. „Nu avem semnale de la asigurati, ne-a declarat dr. Mihai Ichim, purtator de cuvant al CJAS. Farmaciile care sunt in contract cu noi trebuie sa elibereze si aceste teste. Daca nu au pe stoc, sunt obligate sa le comande. Cele care nu se conformeaza se fac vinovate de incalcarea unor obligatii contractuale”.

Doina Mincu / Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img