A fost, miercuri, 27 decembrie 2017, cea mai frumoasă ediţie a Alaiurilor de datini şi obiceiuri organizată de Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Bacău, coordonată, ca de fiecare dată, de Ansamblul Folcloric Profesionist „Busuiocul”, a cărei regie a fost asigurată de maestrul coregraf Petre Vlase.
Gazde bune au fost Sorin Braşoveanu, preşedinte al Consiliului Judeţean, Silviu Pravăţ şi Marius Gheorghiţă – vicepreşedinţi, Valentin Ivancea – subprefect, alţi reprezentanţi ai celor două instituţii.
„Vă rog să-mi permiteţi ca în numele întregii echipe a instituţiei noastre să urez un bun venit tuturor formaţiilor, cetelor, ansamblurilor din judeţul Bacău şi din celelalte localităţi din Moldova şi să vă mulţumesc pentru că aţi răspuns invitaţiei noastre de a participa cu ce aveţi mai valoros, la această mare sărbătoare a cântecului, dansului, a datinilor, a portului şi costumelor de o mare frumuseţe şi diversitate. Un gând bun adresez şi celor care nu sunt acum cu noi dar, cu siguranţă, ne privesc de la mii de kilometri, de departe de casă. Să ne bucurăm împreună de sărbători, să vă fie bine, să aveţi sănătate, bucurii. La mulţi ani, tuturor!”, a spus Sorin Braşoveanu, preşedinte al Consiliului Judeţean.
Vremea frumoasă, chiar dacă nu a fost zăpadă, a permis ca mii de băcăuani, copii, tineri şi maturi, să participe la această mare sărbătoare, dominată de culoare, voie bună, cântece şi urături, jocuri superbe ale cetelor de urşi din Dofteana, Cucuieţi, Larga, Dărmăneşti, Bârsăneşti, cu celebrii dubaşi şi irozi, caprele din Pârjol, Bijghir, Odobeşti, Filipeşti, Scobinţi (Iaşi), Pluguşoarele din Bărsăneşti, Scorţeni, cu celebrul tun, Plugul din Bârsăneşti tras de doi boi-boureni, Văluretul din Păuneşti (Vrancea), celebrele capre cucuiete din Todireşti – Iaşi şi multe , multe alte obiceiuri, care au încântat lumea prezentă cu valoroasele costume autentice, cu urşii şi ursuleţii jucăuşi, cu fetele devenite irozi, cu străbunele urături menite să alunge spiritele rele şi să cheme, spre bucuria gazdelor spiritele bune, pozitive, invocând speranţa, belşugul şi un an viitor mai bun.
„Împreună cu dumneavoastră am ajuns, iată, la cea de-a 52-a ediţie a obiceiurilor şi datinilor, la care participă, şi anul acesta, foarte multe cete şi formaţii de urşi, capre, căiuţi, mascaţi, urâţi şi frumoşi, alaiuri cu pluguşorul străbun, irozi şi doboşari, cerbi şi multe alte obiceiuri, din toate zonele folclorice ale judeţului. Pentru dumneavoastră am invitat şi formaţii celebre din alte judeţe, acolo unde se mai păstrează nealterate tradiţiile, cum sunt cele din Botoşani, Iaşi, Vrancea. Am ţinut foarte mult ca la acest festival să vină doar acele formaţii care respectă obiceiul străvechi, costumele autentice, jocurile venite până la noi din timpuri imemoriale. Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât din aceste formaţii fac parte copii, tineri, foarte mulţi tineri, alături de bătrânii satelor, ceea ce înseamnă că obiceiurile străbune sunt pe mâini bune şi vor fi duse mai departe aşa cum le-au moştenit”
Petre Vlase, director al Ansamblului Profesionist „Busuiocul”
O parte dintre cântecele, urările, strigăturile, zicerile din jocurile urşilor, caprelor, mesajele din Pluguşor şi Sorcovă vor fi publicate în ediţia ziarului Deşteptarea, de mâine, 29 decembrie.