Bacauanii carora li s-a indicat de catre medici efectuarea unor investigatii in laboratoarele de analize medicale nu au alta cale de reusita decat sa scoata milioane din buzunar. Aceasta, intrucat la o parte din laboratoare le-ar veni randul abia la vara, iar la altele nu se mai lucreaza nici macar cu liste de asteptare. La Casa de Asigurari se considera ca vina este a medicilor care prescriu analize nejustificat.
„Nu facem analize gratuite acum, ci pe baza de programare, iar lista a ajuns la luna iunie”, ni s-a spus de la Centrul de Investigatii Medicale. De la Labormed am fost informati ca doar gravidele au acces la investigatii gratuite, pentru ceilalti asigurati lista fiind ocupata pana in luna mai. „Chiar daca este o urgenta, nu stiu ce sa va spun, caci mai asteptam sa vedem daca se schimba ceva cu fondurile pentru analize sau nu”. Acelasi raspuns l-am primit si de la Medicaltest, unde nu se fac nici programari in asteptarea unor clarificari privind repartizarea bugetului pentru analize. Nici Laboratorul de Analize Dr. Margarit nu facea vineri programari. „Nu stim ce buget vom avea in aprilie, asa ca nu are rost sa trecem degeaba pacientii pe lista. Deocamdata, nu facem analize decat gravidelor aflate in luna a VIII-a de sarcina”.
Fiecare laborator cu politica lui
Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) sustine ca pacientii nu vor avea mult de asteptat pentru a beneficia de analize gratuite, ci doar doua-trei saptamani. „Am vorbit la toate laboratoarele si mi s-a spus ca pacientii care nu au putut fi rezolvati in martie vor fi o prioritate in aprilie, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director general al CJAS. S-a ajuns in aceasta situatie din cauza diminuarii bugetului pentru analize cu 10 la suta si a stresului provocat de perspectiva ca fondurile sa fie repartizate medicilor de familie si specialistilor”. La sfarsitul lunii trecute, din cauza incertitudinii privind repartizarea bugetului, in laboratoare erau refuzate chiar si gravidele. Pe buna dreptate, exista temerea ca depasirile bugetului alocat de CJAS nu vor putea fi recuperate in lunile urmatoare. Atunci, ca si acum, conducerea CJAS a indicat sa se respecte legislatia in vigoare, iar gravidele si copiii sa se bucure de prioritate. Mesajul CJAS a fost receptionat, dar indicatiile se pun in practica diferit de la un laborator la altul.
Casa de Asigurari ia la puricat trimiterile
Conducerea CJAS nu da asigurari ca se va gasi o solutie pentru decontarea analizelor efectuate gravidelor sau asiguratilor care reprezinta o urgenta, ci promite ca va face verificari la medici. „Trebuie sa vedem cum se prescriu aceste investigatii medicale, a mai declarat dr. Tioc. Cred ca se exagereaza. Medicul de familie da trimitere pentru un rand de analize gratuite, dar daca pacientul ajunge la scurt timp la un medic specialist, acesta ii prescrie aceleasi analize si, poate, ceva in plus. Daca se mai interneaza si in spital, o ia de la capat cu analizele gratuite. Nu exista o continuitate a acestor investigatii. Justificarea medicilor este ca a cerut pacientul sa i se faca diferite analize. Sa dispara aceasta practica! Pacientul nu trebuie sa ceara nimic! Medicul hotaraste. Daca pacientul vrea mai multe analize, sa o faca pe banii lui!”. Intrucat Contractul-cadru pentru acordarea asistentei medicale in anul 2006 nu a fost inca elaborat, CJAS repartizeaza furnizorilor de servicii un buget care este o medie a celor din lunile anului trecut. Banii sunt insuficienti, astfel incat crizele nu lipsesc: farmaciile au ramas fara fonduri pentru retetele compensate de la inceputul lunii martie, iar in laboratoare, cele 2,2 miliarde lei alocate pe luna au dus la aparitia unor cozi in scripte pana la vara.Scris de Doina MINCU