Lipsa farmaciilor in mediul rural si bugetul insuficient alocat celor existente pentru medicamente compensate ii lasa pe bolnavii de la sate fara tratament. Retetele scrise de medicii de familie raman adesea in buzunarele pacientilor. Practic, actul medical nu are finalitate. Bolnavii recurg la leacuri babesti sau ajung in stare grava in spitale.
Bolnavii bat distanta din catunul in care locuiesc pana la cabinetul medicului de familie, stau la coada pentru consultatie, li se indica tratament, iar totul se opreste aici. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a realizat un studiu care dovedeste ca acesta este un scenariu frecvent in localitatile izolate. Dr. Catalin George Andriescu, medic de familie la Stanisesti, a scris, in primele doua luni ale acestui an, retete compensate pentru 525 dintre asiguratii sai. Dintre acestia, si-au luat medicamentele… 13. „Cand bolnavul meu ajunge la Bacau, la farmacie, constata ca nu mai sunt bani pentru medicamente compensate, ne-a declarat dr. Andriescu. Daca are o situatie financiara mai buna, renunta sa ia medicamentul compensat si il cumpara cu banii jos. Sunt putine cazuri din acestea. Cei mai multi abia au bani de autobuz. Sunt pensionari de CAP, cu venituri foarte scazute. Vara e mai simplu. Daca vin la cabinet la inceputul lunii si pleaca imediat la oras sa ia reteta, mai au o sansa. Iarna este aproape imposibil sa-si ia medicamentele. Pana se deszapezeste drumul, reteta isi pierde valabilitatea. Unii se intorc la cabinet si mi se plang ca nu au putut lua pastile. Altii ajung la spital”. Dr. Andriescu nu-i poate ajuta pe pacientii sai decat intr-un fel: le prescrie medicamente ieftine, astfel incat sa le poata cumpara daca reteta compensata nu le este de nici un folos.
Farmacia din sacosa
Medicul de familie de la Corbasca a scris 171 de retete, dar numai 15 pacienti de-ai sai au intrat in posesia medicamentelor. Medicul de la Izvoru Berheciului a raportat 426 de retete eliberate pacientilor, dar numai 288 au ajuns in farmacii, iar asta si datorita doctorului, cunoscut printre confrati pentru ca face comisioane pacientilor sai si le cara medicamentele cu sacosa de la Bacau. In zonele izolate, proiectul Farmacia mobila, initiat de Fundatia de Sprijin Comunitar si lantul farmaceutic Medica, a suplinit partial lipsa furnizorilor stabili de medicamente. „Farmacia vine la noi in fiecare vineri, ne-a mai spus dr. Andriescu. Numai ca are un buget redus pentru compensate, asa ca nu se pot onora toate retetele”.
„Singura solutie pentru ca bolnavii din mediul rural sa aiba acces usor si constant la fondurile pentru medicamente compensate este infiintarea unor puncte farmaceutice la sate”, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director general al CJAS. Numarul acestora este foarte scazut, motivat de puterea economica redusa a populatiei de la sate, care nu poate asigura un venit motivant unei farmacii din mediul rural. Nu trebuie uitate fondurile insuficiente pentru medicamente compensate. Chiar daca un bolnav de la tara ar gasi bani de autobuz pana la Bacau, ar colinda in zadar zilele acestea din farmacie in farmacie, caci ar primi acelasi raspuns: nu mai sunt fonduri pentru compensate. Asa ca nu i-ar ramane decat sa foloseasca reteta la atatat focul pentru ceaiul bun la toate.Scris de Doina MINCU