15 ianuarie 2025

Meseria sau leafa mare? / Salarii umflate pentru directorii de spitale

Salariile de baza ale sefilor din spitale cresc, retroactiv, de la 1 ianuarie. S-au stabilit limite minime si maxime, dar verdictul il da consiliul de administratie. Directorii generali pot castiga peste 30 de milioane de lei pe luna, dar au de ales intre functie si meserie. Cum se va aplica ordinul ministrului Nicolaescu este un mister chiar si la Resurse umane.

Un ordin al ministrului Sanatatii stabileste limitele minime si cele maxime pentru functiile de conducere care fac parte din comitetul director: director general, director administrativ, contabil sef si director de ingrijiri. Conform ordinului, in spitalele judetene directorul general va avea un salariu cuprins intre 18 si 30 de milioane lei, contabilul sef intre 13 si 26 milioane, directorul administrativ intre 10 si 24 milioane lei, directorul de ingrijiri, intre 8 si 20 de milioane. In spitalele municipale si orasenesti ordinul stabileste pentru directorul general limita minima a salariului la 16 milioane lei, iar pe cea maxima la 28 de milioane de lei. Contabilul sef poate primi intre 11 si 24 de milioane lei, directorul administrativ intre 9 si 22 de milioane, iar directorul de ingrijiri, intre 7 si 18 milioane lei. Salariile de baza stabilite prin ultimul ordin al ministrului sanatatii includ si sporul de conducere si vor fi stabilite de consiliile de administratie ale spitalelor. La salariul de baza se vor adauga alte sporuri la care au dreptul ocupantii functiilor. In judetul Bacau sunt trei spitale judetene (Spitalul Judetean de Urgenta, Spitalul Judetean de Pediatrie si Spitalul de Pneumoftiziologie), doua spitale municipale (Spitalul Onesti si Spitalul Moinesti) si doua spitale orasenesti (Spitalul Comanesti si Spitalul Buhusi).



Tentant si nu prea

Dr. Elena Mazilu, director al Spitalului Buhusi, considera ca salariul maxim stabilit pentru functia pe care o ocupa acum este tentant. „Pana acum ajungeam la maximum 16 milioane de lei, ne-a declarat dr. Mazilu. Cifra suna bine, dar daca voi fi nevoita sa aleg intre functia de director si profesie, renunt la conducerea spitalului. Este meseria mea, pentru care m-am pregatit multi ani si vreau sa o practic. Dar, repet, salariul de director este tentant. ” Dr. Doru Androne, directorul Spitalului Municipal Onesti, are cu totul alta parere. „Fata de raspunderea pe care o presupune conducerea unui spital, salariul nu mi se pare tentant. Astazi am aflat si ca trebuie sa aleg intre functie si meserie. De altfel, mi se pare corect ca un director, mai ales intr-un spital mare, sa fie dedicat suta la suta managementului. Trebuie sa ma gandesc serios, caci este vorba de a renunta la profesie pentru o perioada mai lunga. Exista o portita de salvare, si anume garzile, dar asta e posibil numai in specialitatile in care se face garda. Oricum, nu am luat o hotarare, trebuie sa ma gandesc ce aleg&#8221. Intr-adevar, medicul – director general, pe perioada cat ocupa aceasta functie, beneficiaza de rezervare de post, dar nu desfasoara activitate medicala la postul rezervat. Medicul – director general poate fi, insa, inclus an linia de garda an specialitatea an care este confirmat prin ordin al ministrului sanatatii.

Ceata pe toate fronturile

Noul ordin al ministrului sanatatii nu este foarte clar nici macar pentru serviciul de resurse umane de la Directia de Sanatate Publica, institutia care trebuie sa-l puna in aplicare. „Salariile trebuie aprobate de consiliile de administratie, dar acestea s-au intrunit deja in aceasta luna, ne-a declarat Adam Jofa, sef Resurse umane. Vor fi convocate altele in februarie si atunci se va stabili pentru fiecare spital salariul membrilor din conducere. Probabil ca se va merge pe maxim, caci nu vad ce interes ar avea reprezentantul consiliului local, de exemplu, sa nu accepte asta. Problema este ca reglementarile nu sunt clare si apar cu intarziere. De exemplu, pana la 31 decembrie, directorii de spitale ar fi trebuit sa faca dovada pregatirii in management. Acum, li se cere sa aleaga intre functie si patul bolnavului. Pe 15 februarie trebuie date salariile conform ultimului ordin, dar nu stim cum vom adauga sporurile. Asteptam lamuriri&#8221. In loc sa traseze un drum clar, ordinele ministeriale creeaza confuzie. Astfel, se maresc salariile, dar inca nu s-a stabilit bugetul spitalelor, iar directorii care semneaza azi contractele de finantare cu Casa de Asigurari de Sanatate ar putea fi obligati sa-si dea demisia maine.Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img