Porcul este cel mai căutat animal din această perioadă, și nu doar de băcăuanii care țin la tradițiile de Crăciun. Fiecare familie de creștini cumpără porc, de la câteva kilograme de carne, la un animal întreg sau secționat în două ori mai multe părți. Ofertele curg peste tot.
Magazinele se bat în prețuri care mai de care. Am găsit, așadar, semicarcasă de porc (provenit de la marile crescătorii din Călărași) cu 9,25 lei kilogramul, la fel, același preț și pentru prețiosul jambon de porc cu tăietură rotundă. Prețurile cresc mult dacă vrem să cumpărăm carne preluată din diferite zone ale porcului, cum ar fi ceafa, spata sau mușchiulețul. Până și pofta de șoric ți-o potolești cu…0 de lei kilogramul.
Bătaie pe porcul somon
Și ofertele din partea crescătorilor particulari sunt la fel de numeroase. Clasicul porc de carne, de exemplu, care nu e „dopat” cu medicamente și nici îndopat cu nutrețuri concentrate, ci cu hrană ceva mai bio – se laudă toți țăranii -, se vinde undeva la 10 lei kilogramul în viu (prețul poate scădea spre 8 lei la exemplarele mai mari, de peste 200 de kilograme).
Extrem de căutat a devenit porcul de Mangalița, o rasă rudimentară crescută în spaţii semideschise, recomandat ca având o carne cu o cantitate ridicată de acizi graşi omega-3 şi antioxidanţi naturali.
„Nu am avut marfă pentru câtă cerere a fost. Au venit clienți mai vechi care vroiau să cumpere câte șase porci deodată. Numai că, anul ăsta, am avut, mai mult porci mari, de peste 200 de kilograme, care s-au vândut imediat cu 8 -10 lei kilogramul.
Au avut preț anul ăsta porcii de Mangalița, pentru că, mai mult lumea e curioasă să vadă cum e carnea asta lăudată. E, într-adevăr, bună pentru cardiaci, diabetici, are și un gust altfel, dar nu prea are carne ca la porcul clasic”, ne-a spus Robert Varga, crescător de porci din zona Cleja.
Pe liste de aşteptare
La fel de căutați au fost porcii Mangalița, mai ales, în apropiere de Bacău, crescătorii abia făcând față cererii. Practic, clienţii s-au înscris pe liste de aşteptare.
„Nu mai avem de câteva zile porci de sacrificat. A tăiat soțul câte un porc în fiecare zi. Au fost clienți care au luat împreună câte un porc și l-au dat în jumate. Prețul, la noi, a fost de 14 lei kilogramul”, spune un alt crescător de porci Mangalița din zona Luizi Călugăra. La concurență, se află carnea de mistreț, care practic îi suflă în ceafă porcului de Mangalița, prețul pe kilogramul de carne în viu situându-se în jurul a 14-15 lei kilogramul.
În unele cazuri, gospodarul pretinde că animalul a fost crescut cu cereale și zer de capră.
Mangaliţa este o rasă de porc obținută în urmă cu două secole, în zona Aradului, din încrucişarea dintre mai multe rase de porci cu mistreţi. Mangalița este cunoscut drept porcul somon, tocmai pentru procentul ridicat de acizi graşi nesaturaţi, care ajunge la 70%, apropiat celui întâlnit în uleiul de măsline sau somon.