Proiectul contractului-cadru de acordare a asistentei medicale in anul 2006 aduce o surpriza neplacuta medicilor si bolnavilor. Imediat ce contractul -cadru va intra in vigoare, medicii de familie si specialistii din policlinici vor primi un buget de practica in limita caruia vor prescrie medicamente compensate si gratuite, precum si analize de laborator.
Normele de aplicare a contractului-cadru vor stabili un cost mediu anual pe asigurat, in functie de grupa de varsta in care se incadreaza acesta. Bugetul fiecarui medic va fi stabilit apoi pornindu-se de la acest cost mediu, in functie de numarul si structura de varsta a asiguratilor pe care ii are in ingrijire. Pentru unele categorii de boli cronice vor fi alocate separat medicilor de familie alte fonduri, corespunzator costului mediu al ingrijirilor pe fiecare boala in parte. Medicii specialisti din policlinici vor primi un buget in functie de numarul de pacienti si de costul mediu al tratamentului si investigatiilor paraclinice din fiecare specialitate.
Ne asteapta un an de sacrificiu
„Va fi un circ si garantat nu va merge bine, ne-a declarat dr. George Coneac, medic de familie in Bacau. Isi vor da seama cei de la centru ca este o aberatie si vor schimba lucrurile, dar pana atunci, anul viitor va fi unul de sacrificiu. Este imposibil sa facem un calcul pe retete, pentru a vedea cand depasim bugetul. Probabil ca voi da sub 20 de retete pe luna de teama ca daca depasesc plafonul platesc din buzunar. Nu sunt dispus sa suport costurile reformei. Daca termin bugetul pe 15 ale lunii, ce mai fac pana la sfarsit? Cum sa le refuz asiguratilor retetele si trimiterile la analize? Ministrul a promis ca va spijini medicina de familie dar vorbele se dovedesc a fi promisiuni politice. In loc sa ma sprijine, ma pune sa numar pilulele si sa calculez costul retetei. Nu facem destule treburi inutile? Chiar acum caut un cod de boala mai neobisnuita intr-o carte groasa cat una de telefoane”.
Medicii s-au saturat de hartoage
Dr. Coneac isi aminteste ca, in urma cu doi ani, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau (CJAS) a facut un experiment asemanator, de inspiratie locala. N-a mers. Dr. Coneac avea un buget de 25 de milioane lunar si dadea retete de 60. Atunci nu era strict plafonul, dar de la anul depasirile vor fi suportate din veniturile cabinetului, in final din buzunarul medicului. „Minunat, va fi de vis, a comentat cu amara ironie dr. Noemi Stoica vestea ca va primi buget fix pentru analize si medicamente. Nu e deloc incurajator pentru noi. Facem deja prea multa scriptologie. Scriu si scriu, iar pacientul ma intreaba daca tot pentru el scriu. In loc sa discut cu bolnavul, completez hartii cate o jumatate de ora. Acum vin cu ceva in plus. Cum sa stau sa calculez cat am consumat din buget? Este exclus. Daca nici analize nu putem recomanda cand este nevoie, inseamna ca ne-am intors in vremuri triste”. Toata presiunea pe care o simt acum farmacistii, obligati sa onoreze retete in limitele unui buget, se va transfera asupra medicilor. Exista insa o mare diferenta. Daca o farmacie si-a epuizat fondurile pentru medicamente gratuite si compensate, asiguratul poate apela la altele, pana reuseste sa ia retete. Daca medicul de familie a terminat bugetul, asiguratul nu poate merge la altul si nu-i ramane decat sa astepte luna viitoare. „Ar trebui sa-si dea cineva demisia pentru ideea asta, in frunte cu nenea ministru”, a concluzionat dr. George Coneac.
Dan Stoica, director adjunct al CJAS, ne-a declarat ca prevederea este binevenita si ca ii va stimula pe medicii care fac economii. „Sa spunem ca un medic are un buget de 50 de milioane, pentru lista de asigurati si serviciile prestate, si de inca 50 de milioane pentru medicamente. Daca depaseste bugetul pentru medicamente ii luam bani din cel pentru lista si servicii. Daca face economii la medicamente, ii lasam banii necheltuiti. Astfel vor fi stimulati sa prescrie mai judicios medicamente si analize”.
Scris de Doina MINCU