28 noiembrie 2024

Jumatate din bugetul spitalelor se duce pe salarii / Economie la medicamente

Felia din rectificarea bugetara primita de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) pentru asistenta medicala spitaliceasca a fost impartita intre spitalele publice din judet. Prin rectificare, spitalele ar fi trebuit sa primeasca aproape 50 de miliarde de lei pentru cheltuielile aferente lunii decembrie. La aceasta suma se adauga cea de care spitalele dispun prin contractul pe 2005 incheiat cu CJAS. Se ajunge astfel la un total de 100 miliarde de lei, bani ce trebuie consumati in ultima luna a anului. „Media lunara a cheltuielilor curente ale spitalelor bacauane este de 72 miliarde lei, ne-a declarat Dan Stoica, director adjunct al CJAS. Din acestea, 40 de miliarde reprezinta cheltuieli salariale. Noi le vom plati 100 de miliarde, ceea ce inseamna ca in luna decembrie vor sta bine. Nu au cum sa nu le ajunga banii. De pe 7 pana pe 20 decembrie le vom vira sumele alocate, daca prezinta facturi pentru cheltuieli&#8221. Directorii spitalelor urmeaza sa vina in zilele urmatoare la CJAS pentru a semna acte aditionale la contractul pe acest ban. Directorul adjunct de la CJAS spune ca, la final de an, unele spitale ar putea avea servicii efectuate dar nedecontate, insa putine. Mai mult, conform declaratiilor lui Dan Stoica, spitalele nu si-au consumat toti banii pentru medicamente. Politica lor a fost sa consume mai intai banii pentru salarii. Situatia este cel putin bizara. Bolnavii se plang de conditiile care li se asigura in spitale, si nu este vorba doar de cazare si masa, ci si de faptul ca sunt nevoiti sa isi procure tratamentul din farmacii.

CJAS a stabilit cota din rectificare ce va reveni fiecarui spital public din judet, la care a adaugat sumele ramase din contractul initial, ajungand astfel la suma disponibila pentru decembrie. Aceasta depaseste media lunara a fondurilor primite in 10 luni ale acestui an. Astfel, la Spitalul Judetean de Urgenta media consumului lunar a fost de 36 miliarde lei, iar pentru decembrie vor fi la dispozitie 45 miliarde lei. Spitalul Municipal Onesti primeste 15,7 miliarde, Spitalul de Pediatrie- 8,7 miliarde, Spitalul de Pneumoftiziologie- 5,1 miliarde, Spitalul Comanesti- 8,4 miliarde, Spitalul Moinesti- 10,7 miliarde, iar Spitalul Buhusi- 5,3 miliarde.



Cea mai mare parte din aceste sume se duce pe cheltuieli salariale. Astfel, la SJU, 40 de miliarde sunt inghitite de salariile, sporurile si tichetele de masa pe care angajatii le vor primi in aceasta luna. Chiar si asa, directorul Stoica declara ca este aproape imposibil ca spitalele sa aiba acoperire in servicii medicale pentru sumele ramase dupa plata cheltuielilor de personal. Sumele pentru care spitalele nu vor avea justificare in facturi vor fi directionate spre alti furnizori de servicii medicale.Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014