Bolnavii de cancer trec in fiecare luna prin calvarul procurarii retetelor
si a medicamentelor, prin spaima ca nu vor putea intra in posesia calmantelor fara de care nu pot infrunta boala. Disfunctionalitatile si abuzurile nu lipsesc. Casa de Asigurari promite masuri ferme de
la anul.
In multe cazuri, cei care bat culoarele policlinicii si stau la cozi in farmacii sunt rudele bolnavului. „Fiecare inceput de luna este un cosmar, ne-a marturisit fiica unei bolnave. In primul rand, pe intai ale lunii, se aduna zeci de oameni la usa cabinetului de oncologie din policlinici. Unii dintre bolnav par ca mai au o suflare si-si dau duhul. Dupa ce intri in posesia retetei, trebuie sa te pregatesti fizic si sufleteste pentru lupta din farmacie. Nu o data te intorci la medic sau iei calea Casei de Asigurari de Sanatate pentru ca ti se refuza eliberarea medicamentelor. Luna trecuta, mi s-a refuzat un medicament pe care ar fi trebuit sa-l iau gratuit. Am platit pentru el 600.000 lei. Daca nu aveam banii?”.
Plimbati intre medici si farmacii
Cele mai multe probleme au aparut la ultima schimbare a formularelor de retete. Multi bolnavi sau apartinatori ai acestora au fost pusi pe drumuri pentru o reteta scrisa gresit de medic. Dupa cateva saptamani, si medicii s-au obisnuit cu noile formulare, si farmacistii. Necazurile, insa, nu au disparut. In aceasta luna, multe retete au fost respinse in farmacii sub diverse pretexte: ba ca pe raft sau in depozitul farmaciei nu exista medicamentul prescris, ba ca nu exista concentratia respectiva, ba ca se termina plafonul. „A fost o problema cu stupefiantele acum cateva zile, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Doar doua farmacii din judet elibereaza medicamente din aceasta categorie: Farmacia Medica 1 din Bacau si Farmacia 66 din Onesti. Prima dintre ele a anuntat ca isi termina plafonul, dar am ajuns la intelegere sa elibereze stupefiante. Intr-adevar, stupefiantele au costuri ridicate si consuma o mare parte din bugetul repartizat de Casa”.
Farmaciile se feresc de stupefiante
Pentru anul 2006, conducerea CJAS intentioneaza sa schimbe procedura de asigurare a medicamentelor din categoria stupefiantelor. Dupa cum spune dr. Maria Tioc, una dintre variante este acordarea unui plafon separat farmaciilor care vor accepta sa elibereze stupefiante, pentru a nu mai consuma din bugetul repartizat pentru medicamente compensate si gratuite. Plafonul va fi stabilit in functie de numarul de bolnavi aflati in evidenta. O alta varianta este cea de a impune tuturor farmaciilor sa elibereze astfel de medicamente. „Conform legii, nu ar trebui sa incheiem contract cu o farmacie decat daca elibereaza toata gama de medicamente, declara directorul general al CJAS. Numai ca, la Bacau, s-a incetatenit asa, ca Farmacia 1 sa preia aceasta sarcina. Celelalte refuza pentru ca trebuie sa suporte periodic verificarile pe care le face Politia, medicamentele acestea avand un statut special”. Tratamentul bolnavilor de cancer trebuie asigurat prin programul national de ocologie (medicatia speciala) si din bugetul caselor judetene de asigurari de sanatate (medicatia adjuvanta). In primele noua luni ale anului, 1349 de bolnavi au beneficiat de tratament prin program, iar consumul de medicamente a fost in valoare de 26,8 miliarde lei.
Bolnavii nu-si cunosc drepturile
Din pacate, multi bolnavi nu-si cunosc drepturile. Ei nu stiu ca farmaciile nu le pot refuza eliberarea unui medicament, decat daca au epuizat bugetul pe luna in curs. Daca nu au medicamentul respectiv, farmacistii sunt obligati sa il comande si sa il puna la dispozitia bolnavului in cel mai scurt timp. Unii asigurati cer lamuriri la sediul CJAS cand se confrunta cu aceste greutati. Altii, isi continua cautarea prin alte farmacii.
Scris de Doina MINCU Simona TUTU