In mediul rural, 52 medici de familie nu au dreptul sa distribuie contraceptive gratuite. Ei au refuzat sau au neglijat sa urmeze cursurile de planing familial. Prin programul national de sanatate a reproducerii si gratie sponsorizarilor, sute de persoane primesc lunar contraceptive gratuite. Numarul lor ar putea fi mai mare, dar asta depinde de implicarea medicilor de familie.
In comunele judetului Bacau lucreaza 132 medici de familie. Dintre acestia, doar 70 au urmat si absolvit cursurile de planing familial organizate in cadrul unui program national de sanatate a reproducerii. Fara diploma care sa ateste pregatirea prin acest curs, medicii de familie nu primesc la cabinet si nu pot distribui contraceptive gratuite. Asta inseamna ca in zeci de cabinete de medicina de familie din mediul rural se face, cel mult, planing familial teoretic. „N-am urmat nici un curs, ne-a declarat dr. Ernest David, de la Dofteana, unul dintre medicii de familie cu foarte multi asigurati pe lista. Pe mine nu m-a informat nimeni ca se tin astfel de cursuri. Am avut zilele acestea doua cereri de contraceptive gratuite, dar nu le-am putut onora. Cand am solicitat la randul meu de la Directia de Sanatate Publica, mi s-a raspuns ca fara curs nu pot primi. Adica, eu, ca medic, nu stiu sa prescriu niste contraceptive?”. Dr. Carmen Rosculet, sef compartiment Asistenta mamei si copilului, de la DSP, spune ca toti medicii au fost informati prin scrisori si note telefonice despre oportunitatea de a urma aceste cursuri. „Comoditatea si-a spus cuvantul, declara dr. Rosculet. Unii medici au refuzat pe motiv ca se pensioneaza. Programul este vechi, din 2003 si cursurile au avut loc in mai multe etape a cate cinci zile. Numai cine nu a vrut nu le-a urmat”. Fara cursuri au ramas si medicii din mediul urban, pentru care campania de instruire se va dezvolta la anul.
Intre cerere
si reticenta
In jur de 400 de persoane beneficiaza lunar de contraceptive gratuite. In trimestrul III al acestui an, medicii de familie din mediul rural au raportat un numar de 1374 de utilizatori. S-au distribuit 743 de fiole cu substante contraceptive, 8.104 pilule si 6.386 de prezervative. In cele sase cabinete de planing familial (din orasele judetului si de la Podu Turcului) s-au distribuit 64 de sterilete. „In unele zone, programul se izbeste de reticenta populatiei, mai ales in localitatile cu populatie de religie catolica, a mai spus dr. Rosculet. In rest, putem spune ca este consumul la care ne asteptam. Cheia este informarea populatiei, iar medicii de familie sunt responsabili cu asta”.Dr. Mihai Aurel Tomek este medic de familie in comuna Valea Seaca si are pe lista peste 1.000 de romi. „Am observat ca au inceput sa vina la cabinet pentru contraceptive, ne-a declarat dr. Tomek. Mai ales adolescentele din etnie. Am distribuit si prezervative, dar cele mai mari cereri le am pentru contraceptivele injectabile. Acest program este cu adevarat necesar”. Programul este considerat „la centru” un succes. In statistici, insa, numarul avorturilor la cerere se mentine ingrijorator de ridicat: peste o mie pe luna.
Sponsorizare internationala
Programul de sanatate a reproducerii este derulat de Ministerul Sanatatii, iar sponsorizarea vine din partea Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si a Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA). Grupul tinta prioritar al programului il reprezinta femeile de varsta fertila (15-49 de ani) din zonele rurale. Beneficiaza de contraceptive gratuite somerii, elevii si studentii, persoanele din familii fara venit, persoanele cu domiciliul stabil in mediul rural, femeile care fac un avort la cerere intr-o unitate sanitara publica.Scris de Doina MINCU