Peste 3.000 de oameni sunt in asteptarea unui medic de familie. Ei au ramas fara asistenta medicala dupa ce doctorul din comuna a devenit medic-sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Procedura de angajare a unui medic de familie este greoaie si de durata, dar nici candidatii nu se inghesuie sa practice medicina la capatul judetului. Cei 3.102 locuitori ai comunei Gaiceana au ramas fara medic de familie, iar sansele de a avea unul in curand sunt extrem de slabe. Medicul care a profesat timp de aproape cinci ani in comuna, dr. Petru Mihai Ichim, este acum medicul-sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
Postul din Gaiceana a ramas vacant, iar pana la organizarea unui concurs pentru ocuparea lui ar trebui gasit un medic inlocuitor. „Exista incompatibilitate legala intre functia mea actuala, de medic-sef, si cea de medic de familie la Gaiceana, ne-a declarat dr. Ichim. De asemenea, postul nu imi poate fi rezervat, intrucat nu l-am parasit pentru o functie aleasa, de exemplu primar, consilier sau parlamentar. Trebuie gasit un inlocuitor temporar, iar apoi organizat concurs pentru ocuparea definitiva a postului. Apoi, medicul care va castiga concursul va prelua cabinetul cu tot ce este in el, inclusiv personalul. Chiar m-au sunat asistentele ingrijorate de soarta lor”.
Populatia din Gaiceana este bulversata de schimbare
Si locuitorii sunt ingrijorati de ce ii asteapta, mai ales ca se apropie iarna, sezon in care drumurile sunt mereu blocate, astfel incat adesea nici Salvarea nu razbate pana la bolnavi.”Populatia este bulversata, ne-a declarat Ioan Adam, viceprimarul comunei Gaiceana. Nu stiu la ce sa se astepte si il regreta pe dr. Ichim, care a fost un medic bun. A locuit in comuna, asa ca asistenta medicala era asigurata 24 de ore din 24. Putem pune la dispozitie apartament de serviciu, dar medicul trebuie sa fie dispus sa locuiasca aici, in comuna. Nu poate face naveta la Bacau, 60 de kilometri. Ar insemna sa faca medicina in autobuz. Speram sa ne vina repede un nou medic, pentru ca avem nevoie”. Probleme medicale ale locuitorilor sunt aceleasi din orice localitate rurala, agravate insa de faptul ca lipsesc locurile de munca, asa ca, din totalul populatiei din comuna, doar jumatate este asigurata, dupa cum declara fostul titular al cabinetului, dr. Ichim. Restul sta la mila medicului. Daca acesta vrea sa dea atentie unui neasigurat, bine, daca nu, legea nu-l obliga decat sa-i acorde asistenta medicala in urgenta, in caz de risc vital.
Consultatii rare si in fuga
Directia de Sanatate Publica Bacau va scoate postul la concurs, dar nu se stie cand, intrucat toata procedura este de durata. Nici macar nu s-a ajuns in faza in care concursul sa aiba aprobarea Ministerului Sanatatii. „Pana la angajarea definitiva a unui medic, vom face un punct de lucru la Gaiceana, unde va veni un medic dintr-o comuna apropiata”, ne-a declarat dr. Cecilia Rugina, director adjunct al DSP. Asta inseamna un program de cel mult doua zile pe saptamana si, ca urmare, consultatii in ritm galopant. Situatia de la Gaiceana nu este singulara. Plecarea unui medic de familie de la post, voit sau silit, declanseaza o adevarata criza, caci nu exista „rezerve” de medici de familie. Un exemplu ar fi cel de la Damienesti, unde medicul a fost suspendat, iar la inceputul anului scolar nu a avut cine face triajul epidemiologic al elevilor. La concursuri este intotdeauna lipsa de candidati, mai ales ca absolventii evita pe cat posibil zonele rurale, mai ales pe cele izolate. In majoritatea comunelor exista cate un singur medic de familie, iar acestia au peste 3.000 sau chiar 4.000 de asigurati pe lista. Zilele trecute, un tanar medic de familie a solicitat la DSP un post. I s-a prezentat paleta de locuri libere, dar proaspatul absolvent dorea sa lucreze numai in Onesti. In cele din urma a admis ca nici acolo nu dorea sa practice, dar avea nevoie de o dovada ca a cerut un loc de munca, insa nu i s-a oferit.Scris de Doina MINCU