Septembrie se sfarseste, dar in spitale aprovizionarea de toamna a inceput cu pasi mici. Abia s-au igienizat camarile si pivnitele, s-au spalat butoaiele. Una dintre cauzele intarzierii o reprezinta lipsa banilor, caci spitalele din judetul Bacau au semnat contract de finantare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) pe 10 luni, asa ca au bani doar pana luna viitoare. Singura speranta pentru a supravietui si in ultimele luni o reprezinta rectificarea bugetara.
La Spitalul Judetean de Urgenta aprovizionarea demareaza in luna octombrie. Necesarul este urias, caci primesc hrana zilnic in jur de o mie de pacienti. „Vom achizitiona 30 de tone de cartofi prin licitatie electronica”, ne-a declarat Teofil Rosu, director administrativ. „Noi cautam producatori cu putere economica mare, care pot sa ne astepte cu plata chiar si cateva luni, pana avem fonduri. Conservele le achizitionam lunar. Mai avem pe stoc fasole, mazare, ghiveci. La cartofi nu ne grabim, caci anul trecut i-am cumparat devreme si s-au stafidit”.
Bolnavii de la Buhusi nu mai vad lapte si branza
La Spitalul Buhusi, toate fortele s-au canalizat spre reparatii la instalatia de incalzire. „Abia acum ne mobilizam pentru aprovizionare”, ne-a declarat dr. Elena Mazilu, directorul spitalului. „Problema este ca nu avem bani. Daca are vreun spital, sa ne spuna si noua cum a reusit! Nu stam deloc bine cu banii. Le dam bolnavilor carne doar de doua ori pe saptamana. Facem eforturi sa le asiguram celor de la Psihiatrie de trei ori pe saptamana. Din cauza lipsei banilor renuntam si la contractul pentru lapte si branza”. Dr. Mazilu mai spune ca branza nu ar trebui sa lipseasca din meniul unui bolnav, dar ii e teama ca daca nu plateste facturile la timp trebuie sa aduca bani de acasa. Asa ca baza vor fi cartofii (va face o comanda de 15 tone). Din
fericire, mai primesc sponsorizari. De curand, in virtutea unei traditii, Asociatia Betania a ajutat spitalul buhusean cu conserve.
Maiestria bucatarilor acopera lipsurile
La Spitalul Municipal Onesti se incearca anul acesta un experiment. Dupa cum ne-a dezvaluit dr. Doru Androne, director, se vor cumpara mai putini cartofi decat in alti ani. „Vrem ca varza si cartofii sa nu mai fie hrana de baza din spital. Incercam o diversificare a alimentatiei si sa furnizam mai multe proteine pacientilor. Pentru insilozari avem fonduri in buget. Pentru carne, oua si branza, insa, vom vedea cum ne vom descurca. Bolnavii nostri au carne de doua trei ori pe saptamana”. Bucataria spitalului onestean este impresionanta ca dotare si ca personal. In lipsa fondurilor indestulatoare, directorul Androne merge pe mana bucatarilor. „Cu aceeasi materie prima poate iesi mancare buna sau rea. Avem bucatari priceputi si asistent dietetician”, spune directorul onestean. Spitalul Moinesti sta bine la capitolul aprovizionare. „Am licitat deja pentru cartofi, iar pretul e bun: 4.600 lei/kilogramul, la fel ca anul trecut”, ne-a declarat Ana Gaman, contabil-sef. „Restul procuram prin selectie de oferte. Momentan stam bine cu banii, dar contractul se termina in octombrie. Sa vedem ce primim la rectificare”.Scris de Doina MINCU / Iulia CUCU