3 decembrie 2024

Spitalul Municipal Moinești – excepția în Sănătate / Medicină cu față europeană

În condițiile când, după Revoluție, sistemul sanitar s-a confruntat an de an cu probleme majore în care lipsa banului și-a pus adânc amprenta, bolnavul fiind cel care a avut cel mai mult de suferit, în Moinești, zonă declarată defavorizată, s-a ridicat și a prosperat un spital, o excepție în Sănătate. Mai ales pentru o unitate sanitară de talia unui spital municipal. În toată țara, au fost desființate sau restructurate spitalele, medicii și asistenții au ieșit în stradă și au cerut demisia șefilor Sănătății. La Spitalul Moinești, a fost întotdeauna liniște și pace. Aici, s-a vorbit mereu de un exemplu de management și de muncă în echipă.

Spitalul Municipal Moinești este pentru această zonă cea mai importantă instituție în asigurarea asistenței medicale pentru locuitorii municipiului și ai comunelor arondate, aproximativ 150.000 persoane. Adresabilitatea a crescut datorită reputației personalului și condițiilor pe care le asigură spitalul. Unitatea spitalicească este nu numai un element al unei organizații cu caracter medical și social, ale cărei funcții constau în asigurarea de îngrijiri medicale complete populației, dar și un centru de completare a pregătirii profesionale pentru doctoranzi, medici stagiari, studenți la facultățile de Medicină și Biologie și pentru asistenții medicali. Nivelul științific este menținut prin participarea permanentă a medicilor care lucrează aici la conferințe și congrese naționale și internaționale.



Maternitatea spitalului, cea mai modernă din județ

Structura spitalului a cunoscut transformări repetate. În primul rând prin înființarea secției Obstetrică-Ginecologie, care asigură asistență medicală la naștere populației feminine din Moinești și din comunele arondate, după o perioadă de peste 25 de ani, timp în care pacientele erau nevoite să nască la zeci de kilometri de casă, fie la Spitalul Comănești, fie la Spitalul Județean de Urgență Bacău. „Un proiect îndrăzneț, cu eforturi materiale și umane mari, care a fost posibil datorită factorilor economici și politici din zonă, a organizațiilor non-guvernamentale care și-au adus un aport substanțial la finanțarea lucrărilor”, a dezvăluit secretul succesului dr. Adrian Cotîrleț, medic primar chirurg, doctor în științe medicale, director al spitalului din 2001. Secția de Obstetrică-Ginecologie din cadrul spitalului moineștean funcționează cu un număr de 45 de paturi, din care 15 paturi sunt alocate compartimentului Neonatologie. Dotată cu 11 saloane în sistem rooming (mama și copilul stau în același loc), saloane moderne, săli de nașteri, de operații și de tratament ultradotate și incubatoare pentru nou-născuți, secția dispune de personal specializat și condiții hoteliere occidentale.

Un spital, pentru binele locuitorilor din zonă

A urmat apoi inaugurarea Stației de Hemodializă, a doua stație de acest fel din județ, ce funcționează în prezent cu 6 aparate. Înființarea și amenajarea secției Pneumoftiziologie cu 30 paturi, ce își desfășoară activitatea în două pavilioane modernizate și renovate complet, întregește structura cu paturi a spitalului. Pe parcursul anului 2004 a continuat reamenajarea saloanelor, Blocului Operator, secției Anestezie și Terapie Intensivă, amenajarea sălii de operație – ortopedie, dotarea cu aparat de anestezie și aparat Roentgen mobil, pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale și hoteliere acordate pacienților. Pe total 356 de paturi, la care se adaugă 10 paturi pentru însoțitori pediatrie. Aici funcționează secții specifice specializărilor: medicină internă, nefrologie, cardiologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, ATI, pediatrie, chirurgie generală, chirurgie laparoscopică, ortopedie și traumatologie, obstetrică-ginecologie, neonatologie, boli infecțioase, dermato-venerice, pneumoftiziologie. Un spital în care, în medie, sunt internați 1.500 de pacienți lunar, din județul Bacău, dar și din toate județele țării.

Chirurgia laparoscopică, recunoscută în țară și străinătate

Secția de chirurgie, care asigură asistență chirurgicală pentru pacienții cu afecțiuni benigne sau maligne de glandă tiroidă, de sân, de colon, rect, anus, intestin subțire și apendice sau cu afecțiuni hepato-biliare, ale stomacului, duodenului, de intestin subțire și de tract genito-urinar, este de departe cea mai solicitată. Pentru buna desfășurare a activității medicale de profil, în anul 2004 s-a continuat programul de modernizare a blocului operator. S-au renovat și reutilat sala de preanestezie, o cameră filtru pentru medici, sala de pregătire materiale, dotată cu un modul automat pentru spălarea și dezinfectarea instrumentarului, cât și cu un curățător cu ultrasunete Amsco. Una din sălile de operație a fost dotată cu aparatură și echipamente primite de la Ministerul Sănătății, iar în prezent se lucrează și cu un bisturiu cu ultrasunete, folosit în special pentru chirurgia ficatului, a pancreasului și splinei, instrumentar rar întâlnit în spitalele și clinicile din țară. „În plus, prin achiziționarea unei stații grafice digitale am reușit să realizăm arhivarea imaginilor în sistem digital”, a declarat dr. Cotîrleț. De asemenea, cu sprijinul sponsorilor și cu aportul unor ONG-uri din Franța, Belgia, Norvegia, Olanda, am continuat reamenajarea și modernizarea a două saloane. Tot ca urmare a acestor colaborări ne-am îmbunătățit și dotarea tehnică cu noi echipamente medicale”. În 1995 s-a efectuat prima operație laparoscopică în Spitalul Moinești. Cu timpul, s-a format o echipă complexă chirurgical-anesteziologică, care a reușit performanța ca până în prezent să realizeze peste 2.500 de intervenții laparoscopice, din care în jur de 35% în regim de urgență. Premierele chirurgicale au fost: cura laparoscopică a herniei hiatale (prin tehnica Nissen), a herniei diafragmatice și a eventrației. Aria intervențiilor s-a extins datorită caracterului de urgență a activității spitalului, la chirurgie toracică, cardiovasculară și urologică.

Urgența a fost modernizată și adusă la standarde europene

Peste un miliard de lei s-au investit în această perioadă în modernizarea serviciului de urgență al Spitalului Municipal Moinești, care dispune acum de aparatură de ultimă generație. Compartimentul Primiri Urgențe funcționează cu patru linii de gardă pentru specialitățile: boli interne, chirurgie, pediatrie, obstetrică-ginecologie. În plus, ambulatoriul de specialitate, conceput inițial ca parte indispensabilă a spitalului, este unitatea de specialitate care acționează foarte mult spre latura profilactică, întrucât prin activitatea sa vine în contact cu un număr extrem de mare de persoane, fapt care permite să se depisteze boli în stadii incipiente în cabinetele în care lucrează medici din toate specialitățile medicale. Registrul activităților este întregit prin funcționarea laboratoarelor de investigații paraclinice: Laboratorul de analize medicale, Laboratorul de radiologie și imagistică medicală, Laboratorul de anatomie patologică, Stația centrală de sterilizare, Serviciul de recuperare fizică medicală și balneologie, Serviciul de explorări funcționale și farmacia.

Proiecte

„Avem de gând să ne oprim aici,” a mai precizat dr. Adrian Cotirlet. „Eforturile noastre se vor concentra în continuare pe realizarea unor noi proiecte în care este inclusă spălătoria spitalului, reabilitarea serviciului de sterilizare, extinderea unor secții, renovarea, modernizarea și dotarea cu aparatură de înaltă performanță a spitalului și crearea condițiilor pentru activități medicale civilizate, informatizarea spitalului. La acestea se vor adăuga noi premiere în domeniul profesional, disciplina și spiritul de echipă.” Într-un motto al întregii echipe de la Moinești, în care „își va păstra măreția dacă va ști să rămână umană”. Secretul reușitei? „Din mers”

Scris de Roxana NEAGU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -