19 ianuarie 2025

Netanyahu decontează factura?

Că tot se liniștise situația din Orient, după ce ISIS a fost înfrânt atât în Siria, cât și în Irak, s-a gândit Trump să mute ambasada SUA la Ierusalim. Am explicat dată trecută ce este cu Ierusalimul și de ce majoritatea statelor își mențin ambasadele la Tel Aviv.

Cum era evident, recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului a determinat un val de violențe atât în Israel, cât și în țările vecine. Din Gaza s-au tras rachete, aviația și tancurile israeliene au bombardat presupuse ținte Hamas, au fost demonstrații.



Țările arabe protestează, mai puțin Arabia Saudită și Egiptul care par să se fi aliat cu Israelul. O alianță extrem de ciudată, dacă avem în vedere istoria ultimilor 50 de ani, însă perfect în acord cu zvonurile de acum câteva săptămâni care preconizau declanșarea unei invazii a Iranului de către israelieni și saudiți. Revenind la problema Ierusalimului, este destul de greu de crezut că Trump nu știa că se va ajunge la violențe.

Probabil că a făcut-o știind că aici se va ajunge. Interesant este că, în timp ce în Israel palestinienii protestau față de această decizie, mii de israelieni – circa 25.000 – au ieșit în stradă pentru a cere demisia premierului Netanyahu pentru… corupție.

Premierul israelian este acuzat că ar fi primit mită. Într-un caz e acuzat că a acceptat cadouri foarte scumpe – țigări de foi, șampanie, bilete de avion și cazări în hoteluri – pentru a obține o viză de intrare în SUA și, respectiv, permis de ședere în Israel pentru doi milionari. În cel de-al doilea caz, premierul este acuzat că ar fi conspirat cu proprietarii unor ziare pentru a schimba legislația sau pentru a-l proteja de critici.

Mai sunt alte două anchete care vizează apropiații lui Netanyahu referitor la achiziția unor submarine germane și la o tranzacție de acțiuni între compania națională de telefonie și un furnizor de cablu prin satelit. Soția premierului este acuzată că folosește bani guvernamentali pentru a plăti bucătari la evenimente de familie și un îngrijitor pentru tatăl său.

Există opinii în presa israeliană – Haaretz le-a exprimat în ediția din 6 decembrie, cum că mișcarea făcută de Trump îl va costă, în cele din urmă, funcția pe Netanyahu: „Unul dintre cei mai importanți factori (pentru care SUA nu a mutat ambasada la Ierusalim) a fost, de asemenea, unul dintre cei mai îndepărtați din punctul de vedere al opiniei publice.

Acesta a fost teama a nu mai puțin de șase prim-miniștri israelieni (Yitzhak Rabin, Shimon Peres, Benjamin Netanyahu, Ehud Barak, Ariel Sharon, Ehud Olmert și Netanyahu încă o dată), că mutarea ambasadei și recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului – pentru un beneficiu pur simbolic – poate detona o conflagrație de proporții majore”.

Semnatarul articolului din Haaretz consideră că, dacă se va ajunge la un conflict, Netanyahu va fi cel găsit țap ispășitor pentru toate victimele.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img