Crăciunul a venit și în acest an mai devreme în Bacău, organizat, cum se întâmplă de 23 de ani încoace, de Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov”. Sâmbătă, 9 decembrie, la Complexul hotelier Podu’ cu Lanțuri, Fundația Cancicov a organizat, alături de Asociația Culturală „Familia Lecca”, ediția 2017 a manifestării „Crăciunul scriitorilor”, înscrisă în catalogul de evenimente al Cennaclului literar-artistic „Avangarda XXII”, condus de poetul Victor Munteanu.
Alături de invitați și organizatori, au venit la această manifestare președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, consilierii județeni Ana Marchiș și Dumitru Brăneanu și consilierul municipal Ilie Bîrzu, directoarea Direcției pentru Cultură Bacău, Simona Drob, scriitori din județele Bacău și Neamț, ziariști și reprezentanți ai unor societăți comerciale și instituții băcăuane.
Evenimentul a fost înnobilat de un frumos şi bogat program artistic de colinde şi datini de Crăciun, puse în scenă de interpretul Anton Achiței, de Grupul folcloric „Suflet românesc”, instruit de Elisabeta Unguru, de Grupul vocal ASCOR al Universității „Vasile Alecsandri” (dirijor Marius Dănescu), dar și de intepreții de folk Cristina și Lică Chițcan, Florin Țuțuianu și preotul Marian Vătămănescu, și de Grupul vocal „Cordial” (instructor Doina Cașcaval).
Despre semnificația evenimentului și despre activitatea Fundației Cancicov și a Cenaclului Avangarda XXII au vorbit prof. univ. dr. Mihai Deju, Dănuț Voicu – prim-vicepreședinte al Filialei Bacău a Asociației Cultul Eroilor, Vasile Șoiman, scriitorul Ioan Ouatu – din Piatra Neamț, Ilie Bîrzu, criticul și istoricul literar Liviu Chiscop, scriitorii Daniel Niculescu, ii Viorel Savin, Petre Isachi și Dan Perșa. Au mai făcut prezentări și aprecieri Mitică Pricopie – de la Asociația Transilvană pentru cultura Poporului Român ASTRA, Despărțământul „Vasile Alecsandri” Bacău, Simona Drob și ziaristul Mihai Buznea.
La final a fost acordat Premiul de excelență 2017 al Fundației Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov” pentru sprijinul acordat culturii – domnului Mircea Rusu, fostul director al filialei Moldova a societății Hidroconstrucția. De asemenea, Dumitru Lecca, președintele Asociației Familia Lecca, a înmânat premiul său anual unui promotor al culturii de pe meleagurile băcăuane, Constantin Tudose, din Cașin, organizatorul festivalului „Obârșia Mioriței” și cel care a realizat o monografie despre celebrele porţi de lemn din Caşin.
Manifestarea s-a încheiat cu lansarea unui Apel pentru sprijinirea limbii române în Cernăuți, prezentat de profesorul Călin Leon Boambă, semnat de toți băcăuanii care îl susțin și care va fi trimis autorităților din Ucraina.
„Am avut întotdeauna o prețuire pentru ceea ce înseamnă artă și creație și poate literatutra a avut un teritoriu privilegiat. Eu cred că scriitorii, artiștii în general, ar trebui să aibă o recunoaștere aparte în societatea de astăzi. Am avut totdeauna acest respect, pentru că orice s-ar spune avem nevoie totdeauna de creatori de frumos, de estetic, de cei care ne propun să visăm frumos și care ne scot sau ne fac să evadăm din rutina existenței zilnice”.
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău