– proiectul a trecut şi de girul consilierilor locali
Consiliul Local Moineşti a votat, în sfârşit, în unanimitate, proiectul prin care Compania Națională de Investiți a alocat, printr-un ordin al Ministrului Dezvoltării, încă din luna august 2017, suma de 6,4 milioane de lei pentru extinderea Spitalului Municipal de Urgență din localitate.
Deşi s-a depus o cerere în acest sens, de către conducerea unității spitaliceşti, reprezentată de dr. Adrian Cotîrleț, manager, încă de pe 20 noiembrie a.c.,pe un studiu de fezabilitate întocmit din fondurile proprii ale spitalului şi votat, la momentul acela, în primăvara acestui an, de consilierii locali, abia acum, după îndelungi tergiversări, aleşii locali şi-au dat girul pentru implementarea acestei investiții.
O investiție, de altfel, vitală pentru Spitalul Municipal de Urgență Moineşti, care trebuie să se conformeze unor noi ordine ale Ministerului Sănătății privind acreditarea serviciilor medicale desfaşurate aici şi a structurii de spitalizare de zi.
Un vot care nu costa nimic
Nevotarea acestui proiect ar fi dus la pierderea finanțării, care este în totalitate a Companiei Naționale de Investiții, fără ca autoritatea locală să cheltuie vreun leu. Inițial, primarul municipiului Moineşti, Valentin Vieru, a declarat că noua investiție nu face parte din strategia de dezvoltare a oraşului, apoi, după o şedință extraordinară convocată pentru 5 decembrie, care nu s-a mai putut ține pentru că au lipsit, nejustificat, consilierii ALDE (partid din care face parte şi primarul), ce dețin majoritatea în consiliul local, edilul a venit cu noi explicații cum că ar fi avut nevoie de o documentare suplimentară legată de acest proiect, pe care nu l-a depus personal, ca primar al municipiului, ci a fost depus de către conducerea spitalului.
După toate aceste amânări, ce au creat reale tensiuni între administrația locală şi cei 550 de angajați ai spitalului, care s-au considerat jigniți de această atitudine nejustificată, spun ei, pentru o investiție care este în totalitatea ei a comunității locale, nu a vreunei persoane anume, şi cu amenințări de demisie în masă în semn de protest, investiția a făcut obiectul unui nou proiect de hotărâre a Consilului Local, ce a fost votat într-o altă şedință extraordinară, convocată vineri, 8 decembrie, de la ora 12.00. Şi de data aceasta, ca şi la întâlnirile anterioare, cadrele medicale din spital (în afară de cele care erau în programul de lucru sau de gărzi, în acea zi şi la acea oră) au arătat o unitate fără precedent şi au participat la şedință pentru a susține demersul conducerii în realizarea acestei investiții.
Un plus pentru creşterea calității serviciilor medicale
Prin noua alocare de fonduri, concret, se va construi adiacent clădirii spitalului un nou corp de 4 nivele, P+3, care va duce la creşterea condițiilor de spitalizare şi a calității actului medical.
Cum singurul act de la dosarul implementării proiectului care mai lipsea era acest acord al consilierilor locali, practic din acest moment întreaga investiție va trece în subordinea Companiei Naționale de Investiții, care se va ocupa în continuare de procedurile privind proiectarea şi licitația executării ei, iar, ulterior, şi de organizarea de şantier.
În perioada următoare, în Spitalul Municipal de Urgență Moineşti vor mai fi executate şi alte lucrări de modernizare (în blocul operator, în Maternitate, în ambulatoriul de specialitate etc), pentru care va trebui să se implice financiar şi Primăria Moineşti, pe un plan de conformare până în 2020.