9 noiembrie 2024

Cu „Urşii” în Bibliotecă!

„Urşii” de la Dărmăneşti au fost băgaţi în Conferinţă! Nu la o „confruntare” anuală din centrul oraşului Dărmăneşti, aşa cum se obişnuia cu sute de ani în urmă, ci în Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza”, vineri, 8 decembrie, de la ora 14.00, la invitaţia directorului acesteia, Adrian Jicu.

Cititorii din sălile de lectură şi din cea cu publicaţii au rămas surprinşi de insolita apariţie a unui „urs”, cu ursarul şi toboşarul din formaţie, în ritmurile de acum devenite celebre, care însoţesc acest obicei străvechi de pe Valea Trotuşului. Astfel, Conferinţele Bibliotecii s-au transformat într-un dialog purtat peste trei secole, la care au participat, în premieră, şi mulţi copii.



Ce s-a întâmplat timp de două ore nu se poate povesti, ci se poate trăi doar. De fapt, „Urşii” din Dărmăneşti, personajele principale, au venit în carne, oase, piei şi costume de la Dărmăneşti, în acelaşi timp au evadat din cartea care a făcut obiectul acelei întâlniri:

„Aceea era…Puterea colacilor!” (un titlu ciudat la prima citire, lămuritor după ce parcurgi şi următorul subtitlu „Sărbători trăite, sărbători povestite în localităţi din judeşul Bacău”). Proiectul a avut la bază iniţial documentarea patrimoniului alimentar al regiunii Bacău, extins apoi şi asupra patrimoniului imaterial al aceleaşi regiuni, materializat în acest volum, finanţat de Consiliul Judeţean.

Cercetarea s-a desfăşurat pe două planuri, unul finalizat de o echipă de cercetători de la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” din Cluj, iar pe de altă parte au urmat cercetările de teren efectuate de Petronela Savin, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” şi Adrian Jicu, director al Bibliotecii Judeţene, sprijiniţi de mulţi localnici din satele investigate, profesori, învăţători, bătrâni ai satelor, practicanţi ai obiceiurilor de iarnă din localităţile Geoseni, Oituz, Dumbrava (Gura Văii), Pănceşti – Sascut, Buda – Blăgeşti, Pârjol, Câmpeni – Pârjol, Balcani, Apa Asău, Vâlcele – Tg. Ocna şi am lăsat la urmă Dărmăneşti, de unde patru eroi ai cărţii, Ion Moghior, cel mai în vârstă „urs” din Dărmăneşti, Ştefan Ion Vizitiu, meşter popular, Vasile Vizitiu (nepot) – doboşer, Ştefănel Bortoş – ursar şi Iustina Hzaparu, coordonator al singurei „şcoli de urşi” din Bacău, au jucat „Ursul” şi au povestit despre acest străvechi obicei, despre confecţionarea costumelor, a piselor fiecărui personaj, al căror meşteşug mai este ştiut doar de Ştefan Vizitiu.

Volumul a fost coordonat de Petronela Savin, Cosmina Timoce – Mocanu (Cluj), Adrian Jicu şi Maria Cucu. Despre carte a vorbit Florinela Floria, tot de la Universitatea „Vasile Alecsandri”. A participat, la lansare, dar şi la „Conferinţă”, şi Sorin Braşoveanu, preşedinte al Consiliului Judeţean, care a apreciat efortul cercetătorilor de a aduce în atenţie obiceiurile şi tradiţiile noastre, în pericol astăzi să se „occidentalizeze”. „Ceea ce se întâmplă astăzi, aici, este ceva extraordinar, este cel mai frumos şi eficient «leac» împotriva uitării”.

Mai multe informaţii, în ediţia de luni a ziarului Deşteptarea.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014