În curând, în Bacău, va funcționa prima fabrică de cafea din regiunea Nord Est. Obiectivul este amplasat în zona industrială Mărgineni (pe un teren care, cândva, aparținuse fabricii de pâine Pambac), afacerea presupunând, până acum, cheltuirea a peste un milion de euro.
Fabrica este deținută de doi tineri întreprinzători: Dan Răzvan, unul dintre acționarii cunoscutului grup de firme Licurici din Onești, și Vasile Răzvan, din Constanța. Unitatea din Bacău va fi cunoscută sub numele de „Mr. Tosh Caffé” şi va putea produce trei tone de cafea pe zi, într-un singur schimb.
Din producția lunară – de circa 60 de tone de cafea, în jur de 40 de tone vor fi destinate zonei de retail, diferența fiind programată să ajungă pe canalele de vending (acele automate de cafea prezente peste tot locul) și în rețeaua HORECA (hoteluri, restaurante și cafenele), produsul urmând a fi valorificat sub denumirea de Bru Urban Coffé.
„După știința mea, aceasta este a doua fabrică din țară, ca mărime, evident, după cea din București, care are o capacitate de trei ori mai mare ca a noastră. Mai există o a treia fabrică, la Cluj, însă este la jumătatea capacității noastre de producție. Utilajul folosit de noi la prăjire provine din Olanda, fiind, la ora actuală, cel mai performant aparat de pe piață.
Ca detaliu, vă pot spune că acest tip de utilaj este folosit la campionatele mondiale de prăjit cafea, pentru că, asta e, în epoca modernă, totul a ajuns la nivel de artă”, a declarat Dan Răzvan, unul dintre cei doi proprietari ai fabricii.
«Caffe Del Sol» – cafeaua românilor
Cafeaua prăjită și ambalată în Bacău este de tip arabica, de foarte bună calitate (a primit un punctaj între 82 și 84 de puncte, din maximum 94 posibil) și provine direct din plantațiile ecologice din Brazilia.
„Produsul nostru se va numi «Caffe Del Sol» şi va fi cafeaua românilor, pentru că este un brand făcut de români, născut din pasiune şi din dragostea pentru cafea. Nu se va vinde în Bulgaria, în Ungaria sau în orice altă ţară, cum fac alţii, ci doar la noi. Noi nu suntem multinaţională, nu urmărim profitul cu precădere, ci vrem să oferim românilor posibilitatea de a consuma o altfel de cafea decât asta neagră, arsă, de peste tot: o cafea sănătoasă”, a mai spus tânărul întreprinzător.
„Dorim ca lumea să se înveţe să consume cafea proaspătă”
Cafeaua băcăuană va ajunge pe piaţă sub formă măcinată, în pachete de 100, 250 şi 500 de grame. „Un amănunt foarte important de reţinut este faptul că vom fi singurii producători care vor imprima data prăjirii pe ambalaj. Asta înseamnă că, de la data prăjirii, noi ne vom lua angajamentul faţă de consumatori că produsul nostru va pleca spre distribuţie în maximum 72 de ore, din care 48 de ore înseamnă procesul tehnologic – cu partea de prăjire, degazare, măcinare etc.
În acest fel, dorim ca lumea să se înveţe să consume cafea proaspătă, să-şi dea seama care este diferenţa”, ne-a mai destăinuit Dan Răzvan. Interesant este că proprietarii fabricii au solicitat serviciile campionului mondial la prăjit cafea, românul Alexandru Niculae. Acesta va avea un contract pe un an de zile, timp în care va monitoriza, într-un mod profesionist, modul în care va fi prăjită cafeaua, îi va învăța pe angajații fabricii cum să folosească utilajul de prăjit și va crea profilul, rețeta brandului băcăuan.
„Pentru aceasta, va fi și un blind test cu vreo 20 de persoane alese la întâmplare de prin Bacău. Însă, categoric, de-a lungul timpului, vom ieși și cu alte rețete pe piață”, a precizat Dan Răzvan. Pentru început, la fabrică vor lucra doar șase persoane, în condițiile utilizării unei tehnologii ultraperformante care reduce mult intervenţia umană. În planurile proprietarilor fabricii intră și înființarea, peste un an, a unui lanț propriu de cafenele, purtând tot numele de Mr. Tosh Caffé.