Miercuri seara, de la ora 17.00, la Galeriile Frunzetti din Bacău a avut loc un eveniment artistic de excepţie: vernisajul expoziţiei “Briza nordică” („Pohjatuuli”), la care au expus opt artiste din Finlanda.
Organizată, cu priliejul sărbătoririi a 100 de ani de la câştigarea independenţei Finlandei (decembrie 1917), manifestarea a avut ca organizatori Fundaţia Finroart, Asociaţia de Prietenie Finlanda-România şi Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Bacău, la care invitată de onoare a fost E.S Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei la Bucureşti.
Din partea autorităţilor locale a fost prezent Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.
În cuvântul de deschidere, Carmen Poenaru, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Bacău, a mulţumit artiştilor finlandezi pentru că au răspuns invitaţiei de a expune în Bacău, amintind de bunele relaţii dintre artiştii băcăuani şi finlandezi, sentimente cimentate cu ocazia vizitei în Finlanda a unor artişti băcăuani, la invitaţia Fundaţiei Finroart: “A fost un minunat priliej de a ne cunoaşte, mai ales că am vorbit, împreună, aceeaşi limbă, aceea a artei.
Finlanda este o ţară frumoasă, cu peisaje nemaipomenite, dovadă sunt şi operele expuse la Galeriile Frunzetti. Vă felicit cu ocazia sărbătoririi «Centenarului Independenţei» şi vă doresc zile plăcute în Bacău”, a spus Carmen Poenaru.
Cu eleganţa şi căldura specifice popoarelor nordice, E.S Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei la Bucureşti a mulţumit pentru primirea făcută în Bacău, pentru excelentul eveniment creat în onoarea şi cu ocazia sărbătoririi independenţei Finlandei.
“Această expoziţie este un semn de prietenie şi de gratitudine. Poporul finlandez marchează şi sărbătoreşte Centenarul Independenţei împreună cu ţările şi popoarele prietene.
România este una dintre acele ţări. O mână strânsă, o mână întinsă de un finlandez este un gest de încredere. Am simţit acelaşi sentiment şi din partea dumneavoastră. Vorbim limbi diferite, însă prin artă descoperim un limbaj comun, arta şi artiştii au un limbaj universal, al culorilor, al mesajelor, al prieteniei.
Şi România va marca, în 2018, Centenarul Unirii, de aceea expoziţia «Briza nordică» reuşeşte să ne unească, cu toate că suntem şi trăim la mii de kilometri distanţă. De altfel, în 2018, cele două asociaţii vor face invitaţia artiştilor din România să participe la o expoziţie în Finlanda. Vă mulţumesc pentru gestul dumneavoastră şi vă doresc să fiţi fericiţi”, a spus E.S. Paivi Pohjanheimo.
Pe simeze au expus grafică, pictură şi fotografie Katri Aintila, Gloria Bădărău-Heikkila (româncă stabilită de mai mulţi ani în Finlanda, preşedinta Asociaţiei de Prietenie Finlanda-România), Pirjo Heino (gazda artiştilor băcăuani în Finlanda), Katja Juhola, Pirjo Partanen, Elisa Putti (cu o suită de fotografii şi peisaje nordice), Irja Rantala şi Eira Viertoma.
Despre arta finlandeză şi despre prezenţa ei în Galeriile Frunzetti a vorbit criticul de artă Iulian Bucur: “Arta este una, ne putem înţelege foarte bine din ochi. Au venit către noi artişti de foarte departe, care ne vorbesc în limbajul comun al celor care văd şi redau natura şi fiinţele în aceleaşi culori. Este marea noastră şansă, a omenirii, de a depăşi eventualele neînţelegeri”, a fost mesajul criticului băcăuan.
În încheiere, a vorbit Sorin Braşoveanu care, după urările de bun venit şi de felicitare pentru marele eveniment al poporului finlandez a spus:
“Este o bucurie pentru noi să vă avem oaspeţi. Pe Excelenţa Sa Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei, am cunoscut-o anul acesta la Oituz, unde am participat la o acţiune ce înseamnă trăinicie, durabilitate, în cinstea Centenarului Marii Uniri am plantat mai mulţi pomi.
Ce poate fi mai frumos, mai ales că şi dumneavoastră, şi noi, ne bucurăm de independenţă, de prosperitate, de pace, iar expoziţia deschisă în Bacău este un alt gest de solidaritate şi prietenie. Doar aşa vom putea progresa”, a mai spus Sorin Braşoveanu.
În onoarea şi în cinstea poporului finlandez, tineri pianişti de la Colegiul Naţional de Artă, conduşi de prof. Laura Petruţa Crăciun, au susţinut un miniconcert.
La sfârşitul ceremoniei, cei prezenţi au închinat un pahar de şampanie.
Expoziţia este deschisă până pe 25 decembrie.