Nemiloasă, moartea a mai ridicat la cer un suflet, cel al venerabilei pictorițe a Negoieștiului, Ecaterina Ardeleanu! Ea și-a dedicat întreaga viață înfrumusețării bisericilor, urcând pe schele pentru a da chip sfinților și momentelor vieții duhovnicești, ce au fost înfățișate pe zidurile acestora.
Între primele biserici la care Ecaterina Ardeleanu a refăcut pictura menționăm pe cele din localitatea Ceacu (aflată pe șoseaua Călărași – Oltenița) și la Târgu Ocna, la Parohia “Buna Vestire – Răducanu”. La Biserica Ortodoxă “Sfântul Nicolae” – emblematică pentru municipiul Bacău, Ecaterina Ardeleanu a lucrat în mai multe rânduri deoarece un incendiu năpraznic a cuprins acest lăcaș de cult în iunie 1976.
“Obolul harului său” l-a dăruit și în satul natal, la Negoiești (com. {tefan cel Mare), aici lucrând între anii 1987 – 1989. Repictarea Bisericii “Precista” (din centrul orașului – stațiune Târgu Ocna), a bisericii “Izvorul Tămăduirii” din Dărmănești se înscriu unui șir lung de lăcașuri de cult la care această pictoriță a revărsat culorile pentru a prezenta sfinți cu chipuri puternic umanizate, ce au mișcări și atitudini firești.
Talentul său a fost descoperit de învățătorul Ion Susanu (o personalitate a comunei {tefan cel Mare) și dacă amintim că Ecaterina Ardeleanu a urmat cursurile Academiei de Belle Arte, a {colii Superioare de Pictură Monumentală (ambele din București) și că l-a cunoscut pe istoricul Nicolae Iorga la Universitatea Populară de Vară de la Vălenii de Munte, avem conturate reperele de viață din calea destinului său.
Ecaterina Ardeleanu (în ineditul “autoportret” – foto), a deschis prima sa expoziție de artă plastică în 1975 la Bacău iar lucrări ale sale au fost expuse în București, la Brașov, Oradea, Pitești, Bârlad, Onești, Câmpulung Muscel, Slănic Moldova și altele. A participat cu icoane la Gala UNESCO, în anul 2005 iar lucrări ale sale (pictură de șevalet) sunt și la colecționari de artă din Franța, Germania, Grecia, Rusia, Ungaria, Spania, Canada, Cehia, Slovacia și China. Pe oneșteni i-a bucurat cu două expoziții retrospective (deschise în anii 2003 și 2008) iar arta sa e dusă mai departe de nepotul său, Cătălin Ardeleanu, pe care l-a îndrumat de la o vârstă fragedă.
La trecerea în eternitate a Ecaterinei Ardeleanu, un gând profund al prof. Vilică Munteanu, fiu al meleagurilor trotușene, se constituie omagiul acestei personalități:”A fost pictorița cu har, care face cinste satului Negoiești, județului Bacău și artei românești. Rămân icoanele și frescele din zecile de biserici în care a lucrat, rămân numeroasele tablouri, în care, cu sensibilitate și talent, Ecaterina (Catinca) Ardeleanu a surprins natura, oamenii, cotidianul.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.