Omul gospodar s-a apucat din vreme și anul acesta să umple rafturile din cămară cu bunătăți. Aprovizionarea a început de prin vară când s-au făcut cireșele, apoi vișinile, ca să nu mai spunem de căpșuni.
Gospodinele și-au arătat din nou măiestria, iar borcanele cu dulcețuri fine și compoturi savuroase și-au ocupat primele locul în cămară. Apoi, a venit toamna, cu bogățiile ei.
S-au strâns prunele, merele și perele de pe lângă casă, s-a făcut sucul de roșii, zarzavatul verde a fost pus cu sare la borcan, iar ghebele culese din pădure stau în saramură așteptând momentul prielnic pentru a îmbogăți gustul vreunei mese cu aromele toamnei.
Apoi, roșiile, gogoșarii, ardeii grași și ardeii capia au fost transformați pe rând în tot felul de conserve asortate. Rețetele se diversifică de la an la an, în funcție de gusturi și de cerere.
Femeia gospodină are pivnița plină
Dacă gospodinele de la oraș nu reușesc întotdeauna să pună conservele dorite din cauza timpului sau a banilor, femeile de la țară au rămas fidele acestor preocupări, mai ales că au cultivat în grădină cam tot ce le trebuie pentru conservele de iarnă. Magdalena și Romică Ghebu din comuna Sascut, formează un cuplu de 44 de ani și, în tot acest timp, nu a fost an în care să nu pregătească conserve pentru iarnă.
Din puținul pe care l-au avut, tot au găsit resurse să facă pastă de bulion din ardei capia, să pună ardei iuți cu morcov în oțet, conopidă cu gogoșari sau ardei grași umpluți cu varză tocată, morcov ras, bucăți de hrean și frunze de țelină. Toate acestea stau cuminți în pivnița amenajată special pentru a ține alimentele la rece.
„Am pus și anul acesta câteva borcane din fiecare, ca să avem pe ce pune mâna la iarnă. Nu cred că este om în satul nostru care să nu se învrednicească a pune zarzavaturi pentru iarnă. Femeile fac de regulă tot felul zarzavaturi, dulcețuri și compoturi, iar bărbații se ocupă de vin și de murături. Dacă nu am avut ceva prin grădină, am cumpărat și tot am pus câteva borcane de conserve. Legumele de grădină au gust și culoare față de ce găsim în comerț!”, declară Magdalena Ghebu
Rețetele tradiționale au cunoscut în timp modificări de gust. Gospodinele care au acces la internet au mai schimbat mirodeniile și au încercat noi rețete de conserve. Unele au ținut, altele nu, însă, asta nu le-a descurajat pe femei. Noile gusturi apărute pe piață, constituie o provocare pentru gospodinele care au făcut o pasiune din gătit.