Îmi aduc aminte că în anul 2002 îl programam într-un simfonic cu lucrări de Voiculescu, Grieg, Mozart, Ravel, pe Tiberiu Soare – un tânăr dirijor care promitea. Discipol al lui Ludovic Bács, Tiberiu are acum 40 de ani şi este un nume sonor al artei dirijorale româneşti.
Între 2012 şi 2015 a fost dirijor principal la Radio, actualmente este dirijor la Opera Naţională din Bucureşti, a condus numeroase ansambluri de prestigiu, la Londra, Viena, Geneva, Sofia, Stockholm, Atena, Praga, în Germania, Belgia ori SUA.
Încercând să îi inspire mereu pe instrumentiştii din faţa sa şi unind viziunile lor în cea pe care o imaginează, Tiberiu Soare afirma la un moment dat că „Artiştii, în general, sunt nişte vânători de stări privilegiate.”
De remarcat programul său cu Preludiul la unison din prima Suită orchestrală a lui George Enescu, cu Anotimpurile percuţionistului Alexandru Anastasiu, lucrare în primă audiţie la Sala Ateneu şi cu Simfonia a IX-a, compusă de Dmitri Şostakovici în anul 1945. Lucrarea este una dintre cele mai reuşite din cele 15 Simfonii ale compozitorului rus.
Solistul serii este Alexandru Anastasiu. Percuţionist la Orchestra Naţională Radio şi membru în diverse formaţii de jazz, profesor la Academia ICon Arts, câştigătorul unor importante competiţii şi a Bursei Yamaha, muzicianul este prezent la Festivaluri de prestigiu din ţară şi străinătate, la Festivalul George Enescu, la Săptămâna Muzicii Noi şi iniţiator al unui Festival Internaţional de vibrafon.
De altminteri, în această seară, Alexandru Anastasiu va interpreta propria sa lucrare pentru vibrafon, marimba, în compania orchestrei băcăuane.
Nefiind la prima „abatere” şi încurajat de succesul obţinut cu Neverending story, The dream, After you, Back to Sofia, Let’ s vibe, inspirat de Anotimpurile lui Vivaldi ori Piazzola şi de priveliştea munţilor Retezat, compune propriile sale Anotimpuri, lucrare pe care o veţi putea aprecia chiar în acest concert.
Ozana Kalmuski Zarea